Poker för dummies – allt du behöver veta om pokerturneringar

Pokern har en lång och gedigen historia kantad av mystik, spänning och glamour, och även om många av oss har någon slags relation till spelet är det få av oss som faktiskt vet hur en riktig pokerturnering går till. Här nedan ska vi därför reda ut begreppen och termerna som hör pokervärlden till, samt ta en titt på några av de allra största pokerturneringarna i världen.

Olika pokerformat

Vilken sorts poker som spelas och formatet kan skilja sig rejält beroende på vilken sorts turnering det handlar om. Låt oss därför börja från början: i en pokerturnering spelas alltid en viss sorts poker, eller en mix av förutbestämda varianter. Detta kan till exempel vara pokerformerna Texas Hold’em eller Omaha. Kort förklarat spelas Texas Hold’em med kortlekens 52 kort mellan två och tio spelare. Spelet, vilket är ett av dagens mest populära, såg först ljuset 1820 och har sedan dess blivit extremt vanligt förekommande i pokerturneringar världen över. Denna pokerform är enkelt att förstå, och omfattar fyra händer. Var och en av deltagarna får två nedåtvända kort som hålkort, varpå dealern lägger fem uppåtvända community-kort på bordet som spelarna är fria att skapa kombinationer med. Den som har bäst kort vinner omgången. Även om Omaha påminner om Texas Hold’em finns det en väsentlig skillnad i att spelarna har fyra hålkort, och att det finns tre community-kort i stället för fem. 

Hur fungerar egentligen en pokerturnering?

När väl pokervarianten har fastslagits är det dags för själva registreringsprocessen. För de riktigt stora evenemangen med de allra största prispotterna måste man kvala in då det endast finns plats för de bästa av de bästa runt de mest prestigefyllda spelborden. I takt men internetpokerns intåg har det blivit vanligt att kvala in online via satelliter, vilket i sin tur har rört om i grytan och gett pokerspelare med talang världen över chansen att kvala in och visa vad de går för. Stjärnspelaren Chris Moneymaker blev till exempel ikonisk då han år 2003 vann poker-VM efter att ha kvalat in via nätet. När spelarna väl är utsedda och registrerade måste de enkelt förklarat betala en inköpsavgift med vilken de köper sina marker. Det är därefter dessa marker som ska förvaltas efter bästa förmåga allt som turneringen fortlöper. Det är dock inte möjligt att ta en roll i baksätet och rulla tummarna och hoppas på det bästa – i takt med att spelet pågår infaller obligatoriska insatser – så kallade ”blinds”, eller ”mörkar” på svenska. I pokerturneringar ökar dessa mörkar inom speciella intervall. Speciellt för pokerturneringar är även att alla spelare, vid ett visst skede i turneringen, har nått pengaplacering och är därmed garanterade prispengar. Detta kallas för att ”spräcka bubblan”.

Världens största pokerturnering

De allra största pokerturneringarna skiljer sig bland annat i den maxgräns som arrangörerna satt. För att så många spelare som möjligt ska kunna delta brukar man därför ha flera olika startdagar under vilka det gäller att ta sig vidare från dag till dag. Därefter gör man skillnad på enkel- eller flerbordsturneringar – det vill säga turneringar med ett bord, så kallade Sit and Go-turneringar, eller flerbordsturneringar, Multi Table Tournaments (MTT). För MTT slås spelarna ihop kring borden i takt med att motståndarna åker ut, ända tills ett finalbord med nio spelare återstår. Den allra största och tveklöst mest prestigefyllda pokerturneringen i världen är World Series of Poker, förkortat WSOP och även känd som poker-VM. Den allra första versionen av turneringen såg dagens ljus redan 1970 i pokerns förlovade stad Las Vegas. Idag är evenemanget så omfattande att det varar ett par veckor och täcker flera olika pokerspel. Den sista av alla dessa tävlingar är No limit Texas Hold’em med ett markinköp på 10 000 amerikanska dollar. Det kan låta maffigt, men med tanken på att förstapriset ligger på flera miljoner dollar är det knappast konstigt att det är så många som vill knipa en plats kring det åtråvärda finalbordet. Finalen kallas Main Event, och då detta är det absolut största man kan vinna inom poker utnämns segraren till världsmästare och får, förutom prissumman, även ett prestigefullt armband som kvitto på segern. Nästa WSOP är preliminärlagt att gå av stapeln mellan den 30 november och 23 november i år. Traditionen trogen kommer turneringen hållas på Rio All Suite Hotel & Casino i Las Vegas. I år kommer schemat bjuda på några överraskningar – bland annat i form av en reunion-tävling med en garanterad prispool på fem miljoner dollar, samt ett välgörenhetsevent. Den som är sugen kan försöka sig på att kvala in via satelliter, medan vi andra kan följa turneringen via diverse live streams och rapporteringar. 

Oavsett om du redan är varm i kläderna och har börjat spela poker eller om du är en fullständig nybörjare är det svårt att inte bli fascinerad och inspirerad av de allra största pokereventen som lockar stjärnspelare från jordens alla hörn. Att ha grundkunskaperna kring poker och pokerturneringar gör i sin tur att det kan bli riktigt roligt att följa turneringar som att själv delta. Oavsett vilket ser det ut som att pokern är här för att stanna, både online samt med prestigefyllda tävlingar som WSOP som fortsätter att locka deltagare år in och år ut.

About Andreas 5188 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.