Varmvattenberedare

Varmvatten för dusch, bad och till köket är ju något vi alla behöver men är också en bekvänlighet som drar mycker energi. Ett sätt att minska energiförbrukning, är att välja rätt varmvattenberedare för dina behov.

Nu har vi bott i detta hus några år och som du vet om du följt mina renoveringsinlägg så är det inte mycket som är nytt i detta hus.

Och varmvattenberedare och värmesystem är tyvärr inget undantag. Det är inte alltid ekonomiskt försvarbart att byta detta bara för att förbättra förbrukningen av el men nu är det verkligen dags och då känns det vettigt att tänka till med inköpet. Nedan är några tips jag hittat i min jakt på en ny varmvattenberedare.

  • Måste det vara en separat varmvattenberedare? Många värmesystem har inkluderat lösningar för uppvärmning av vatten och kanske passar det dig bäst?
  • Vilket sorts vatten och vilken kvalitet? Detta avgör vilken varmvattenberedare du bör välja. De finns i materialen rostfritt stål, koppar och emalj. Koppar är till exempel att föredra vid högt Ph-värde. Kolla med kommunen gällande detta om du har kommunalt vatten. 
  • Vad behöver du för storlek på beredaren? Finns storlekar från 60 liter till 300 liter men 200 liter räcker normalt rätt bra i ett vanligt hushåll med 3-5 personer. Viktigt är att tänka på behovet och att det ska räcka till både vardagligt bruk och duschar och kanske till och med ett bad då och då.
  • Installationen. Tänk på att du inte ska göra detta själv om du inte är auktoriserad elektriker och rörmokare själv. Anlita proffs och se till att utnyttja ROT-avdraget för installationen.

About Andreas 825 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.