
Tidigare har tandblekning hemma varit riskfyllt. Det var innan reglering kring försäljning av produkter med väteperoxid infördes. Traditionellt har tandblekning innehållit väteperoxid som blekande ämne på tänderna. Mycket tandblekning som ska användas hemma innehåller fortfarande väteperoxid och väteperoxid är det huvudsakliga blekande ämnet när du bleker tänderna hos tandläkaren.
Däremot finns det nu reglering kring mängden väteperoxid på grund av riskerna vid användning. Väteperoxid är nämligen frätande och vid för stor mängd eller felaktig användning kan du få ilningar, irritation i tandköttet och i värsta fall inflammation i munnen. Därför får tandblekning som säljs för att användas hemma bara innehålla maximalt 0.1% väteperoxid och hos tandläkaren upp till 6%. Reglerna gäller i hela EU.
En tandblekning med väteperoxid på 0.1% är såklart inte lika effektivt som en större mängd. Hos vissa tillverkare finns till och med en risk att tandblekningen är nästintill verkningslös. Som tur är kommer fler tillverkare och företag som erbjuder alternativa tandblekningsprodukter, utan väteperoxid.
PAP-syra
Ett nytt ämne för att bleka tänderna som finns i tandblekning är PAP-syra. Det är en relativt ny metod som är vetenskapligt bevisad vara effektiv och skonsam mot tänderna och för tandblekning. Ämnet bleker på samma sätt som väteperoxid men är inte frätande. Därför finns inga dokumenterade risker med tandblekning av PAP-syra utan tänderna blir skinande vita och håller sin kvalitet. Den enda stora skillnaden är att en del behöver genomföra fler behandlingar eller tandblekningstillfällen med tandblekning av PAP-syra. Alla munnar och tänder är olika och vissa ser resultat efter en tandblekning medan andra behöver bleka uppåt fem eller fler gånger.
Natriumbikarbonat/natriumvätekarbonat
Enligt gammal huskur kan bikarbonat användas för att bleka tänderna. Det finns också bevisat att det hjälper och numera säljs tandblekning med ämnet som huvudsakligt blekmedel. Det luckrar upp ytliga missfärgningar på tänderna vilket ger en vitare yta. Däremot kan processen vara skadlig för tänderna om ämnet inte används rätt eller i för stor mängd. Emaljen slipas bort och eftersom det är emaljen som skyddar tänderna ökar risken för karies.
Natriumperbonat/Natriumklorid
En del tandblekning som är fri från väteperoxid innehåller natriumperbonat som blekmedel. Där bör du se upp. Sedan 2014 är ämnet förbjudet att använda i kosmetiska produkter eftersom det klassas som reproduktionstoxiskt. Det innebär att det kan påverka fertiliteten hos dig som använder det. Den enda chansen för tandblekning som innehåller natriumperbonat att säljas är genom att kategorisera sig utanför kosmetiska produkter. Se därför upp och läs på innan du beställer hem tandblekning för användning hemma.
Slutsatsen här blir alltså att du bör undvika ämnen med natrium eller sodium i namnet. Trots att natriumvätekarbonat eller bikarbonat är fungerande finns en risk att din emalj tar skada. Vi är många som vill ha ett vitare leende, men det är inte värt att riskera munhälsan för det. PAP-syran är det säkraste sättet att bleka tänderna på hemma, om du inte vill använda tandblekning med väteperoxid. På innehållsförteckningen står det antingen PAP-syra eller Ftalimidoperoxikapronsyra, som är hela namnet.