Välja rätt madrass

Det här med att köpa säng är inte en enkel match och att välja madrass kan vara rena huvudbryet. En säng kan vara byggd på många olika sätt och komma i ett flertal delar som både består av madrasser samt stomme, ram och gavel. Den här artikeln fokuserar dock på madrasser som utgör kärnan i sängen och har den största betydelsen för nattsömnen.

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när man står där i sängbutiken och befinner sig i valet och kvalet. Här nedan listas några olika tips för hur man ska gå tillväga för att få den allra bästa madrassen till sig själv och sin säng.

Antalet personer i sängen

En sak som har stor betydelse när man väljer madrass är om man sover själv eller med en partner. Det kan vara så att det skiljer mycket i vikt mellan personerna och då kan man behöva en madrass som är specialanpassad för bådas behov. Resårmadrasser, bottnar och bäddmadrasser kan tillverkas utifrån kundernas egna önskemål så kontakta en sängbutik för att se vad de erbjuder.

Ta hänsyn till favoritpositionen för sömn

Hur man sover har stor betydelse för val av madrass. Det är ofta i sin favoritposition man somnar och tillbringar den viktigaste delen av sömnen. Ett tips är att om man helst sover på mage, bör man välja en madrass med mer fasthet, medan en person som hellre sover på rygg, kan ha en mjukare madrass. Det beror på att man inte ska sjunka ned med bröst och rygg för mycket om man sover på mage, eftersom detta då resulterar i öm nacke och svank senare.

Om man istället föredrar en sovande ställning på rygg, ska ens rumpa och skuldror sjunka ned tillräckligt för att avlasta och stödja ryggen. Samma sak gäller för sidoställning. En mjukare säng är då att rekommendera.

Se till vikt och din längd

Beroende på om man är lång eller kort, rund eller smal, så har valet av madrass viktigt. En rund och kort person avger en tyngd på ett helt annat sätt än vad en lång och smal person gör. Det är inte bara vikten som spelar roll utan även längden. För två personer som väger lika mycket, kan man ändå behöva olika madrasser med olika fasthet, eftersom tyngdpunkten blir en helt annan beroende på längden. En kortare person har tyngdpunkten mer belägen på ett ställe, medan en lång människa behöver en mer fördelad avlastning i sängen. Det är också viktigt att tänka på bredd och längd på madrassen och sängen i övrigt. Man bör alltid ha minst 10 cm mellanrum mellan fötterna och fotändan på sängen och samma sak vid huvudet och huvudändan. Är man extra lång, över 190 cm, bör man skaffa en säng och en madrass som är 210 cm lång för att verkligen ha tillräckligt med plats tillgodo i sängen. Även bredden på madrassen spelar roll. Kanske är man en person som rör sig mycket under natten och behöver mycket utrymme eller kanske istället en person som mest ligger stilla? Man bör alltid ta ut lite extra svängrum så att man inte ångrar sig sedan.

Inte sällan är det så att ju äldre man blir, desto fastare säng vill man ha och detta beror också på att man generellt ökar i vikt med åldern. Ju tyngre man är desto fastare säng bör man ha. På ett ungefär, brukar man säga att en person som väger under 80 kg, ska ha en medium-madrass i fasthet. En person över 80 kg bör istället ha en fast madrass. Det är sällan man köper en riktigt flexibel resårbotten och mjuk bäddmadrass. Ofta försöker man hitta en balans mellan de två och det är också den bästa idén.

Välj sängens uppbyggnad

Det finns ett antal sängmodeller som har olika antal delar. Kontinentalsängen är den mest populära med tre delar och även de ställbara sängarna som anpassar sig exakt efter kroppen, köps ofta. Är det en gästsäng man ska handla till, räcker förmodligen en enkel resårbotten och en bäddmadrass eller en vanlig resårmadrass som man sedan stoppar undan.

About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.