Flankstek sous vide

flankstek sous vide

Idag lagade jag flankstek (sous vide 57 grader med olja, soja, vitlök, salt och peppar. Många timmar). Under ligger en hög med pommes med ost, lök och massor av kryddor.

Typ inspirerad av ”carne asada fries”.

Så otroligt gott. Köttet helt perfekt och så smakrikt.

Göra flankstek sous vide – Enkel guide till det perfekta resultatet

Göra flankstek sous vide är en fantastisk matlagningsmetod som ger en perfekt tillagad, mört och smakrikt kött varje gång. I denna artikel kommer vi att gå igenom en steg-för-steg guide om hur man tillagar en flankstek sous vide, vilka temperaturer och tider som rekommenderas samt tips om hur man kan förhöja smakupplevelsen. Läs vidare för att lära dig allt om denna fantastiska matlagningsteknik och hur du kan imponera på dina vänner och familj med en utsökt måltid.

Vad är sous vide?

Sous vide, som betyder ”under vakuum” på franska, är en matlagningsmetod där man tillagar råvaror i vakuumförpackade påsar som därefter nedsänks i ett vattenbad med noggrant kontrollerad temperatur. Detta ger en mycket jämn och precis tillagning, vilket ger möra och smakfulla resultat varje gång.

Förberedelser inför tillagning av flankstek sous vide

Innan du börjar med själva tillagningen av din flankstek sous vide är det viktigt att förbereda köttet och samla alla nödvändiga redskap. Här är en lista över vad du behöver:

 1. Flankstek
 2. Sous vide-cirkulator
 3. Vakuumförpackare eller plastpåse med zip-lock
 4. Stor gryta eller behållare för vattenbad
 5. Kryddor och marinader efter smak

Börja med att krydda flanksteken enligt dina smakpreferenser. Du kan använda en enkel blandning av salt och peppar eller experimentera med olika kryddor och marinader för att ge köttet en unik smakprofil.

Sous vide-tillagning av flankstek – temperatur och tid

När du har förberett din flankstek är det dags att påbörja själva sous vide-processen. Följ dessa enkla steg för att få det perfekta resultatet:

 1. Fyll din gryta eller behållare med vatten och sätt i din sous vide-cirkulator. Ställ in temperaturen enligt önskad mörhet på köttet. För en medium-rare flankstek rekommenderas en temperatur på 54-56°C, medan en medium tillagning kräver en temperatur på 57-59°C. För medium-well, sikta på 60-62°C.
 2. Lägg flanksteken i en vakuumförpackad påse eller en zip-lock plastpåse. Om du använder en zip-lock påse, se till att pressa ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar påsen.
 3. När vattenbadet har nått den inställda temperaturen, sänk försiktigt ner påsen med flanksteken i vattnet. Se till att påsen är helt nedsänkt i vattnet och att köttet täcks ordentligt.
 1. Tillaga flanksteken sous vide i vattenbadet i cirka 1,5-3 timmar. Tiden varierar beroende på tjockleken på köttet och hur mört du önskar att det ska bli. Ett tunnare stycke kött kräver kortare tid, medan ett tjockare stycke kräver längre tid. Genom att tillaga köttet i detta temperaturintervall får du en jämn och perfekt tillagning genom hela köttbiten.

Slutlig tillagning och servering av flankstek sous vide

Efter att ha tillagat din flankstek sous vide är det dags att ge köttet en krispig yta och servera det. Här är de sista stegen att följa:

 1. Ta upp påsen med flanksteken ur vattenbadet och öppna den försiktigt. Ta ut köttet och torka av det med hushållspapper för att ta bort överflödig fukt.
 2. Värm upp en stekpanna eller grill på hög värme. Tillsätt lite olja till stekpannan om du använder en sådan. När pannan eller grillen är ordentligt varm, lägg på flanksteken och stek den i cirka 1-2 minuter på varje sida. Detta ger köttet en krispig och gyllenbrun yta samt en härlig stekarom.
 3. Låt flanksteken vila i några minuter innan du skär den i tunna skivor diagonalt mot köttets fiberriktning. Detta gör köttet ännu mörare och lättare att tugga.
 4. Servera din perfekt tillagade flankstek sous vide tillsammans med dina favoritsåser, grönsaker och sidorätter. Njut av den otroliga smaken och den perfekta konsistensen av ditt sous vide-tillagade kött!
About Andreas 5206 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.