Välj rätt ryggsäck

Att köpa ryggsäck online är lätt men att välja rätt ryggsäck kan vara desto svårare. Det finns nämligen många olika sorters ryggsäckar att välja mellan så det är ett gott tips att ha funderat ut vad ryggsäcken främst ska användas till innan köpet genomförs. Att impulsköpa en ryggsäck är därmed inte att rekommendera men när ändamålet väl är bestämt är det bara till att shoppa loss och då är att köpa ryggsäck online att föredra eftersom utbudet är så stort.

Det finns särskilda skolryggsäckar, det finns ryggsäckar för olika typer av fritids- och friluftsaktiviteter såsom vandring, klättring eller jakt och fiske. Den inbitna långdistanslöparen har säkerligen hört talas om vätskeryggsäckar och för kvinnor finns eleganta ryggsäckar i en mindre storlek som snarare liknar en handväska.

Funktion och utseende

I sin mest basala form består en ryggsäck av en säck som hänger på ryggen, precis som namnet föreslår. Ofta har ryggsäcken två band som träs över axlarna men det finns också mindre ryggsäckar som endast är försett med ett armband och som då ofta går tvärs över kroppen. Materialet kan variera, där det bland annat finns ryggsäckar av nylon, skinn och fuskläder.

Anledningen till att ryggsäckar bärs just på ryggen är för att det helt enkelt är lättare att bära saker på det sättet. Att hålla en tung väska i armarna blir snabbt tröttsamt men om samma vikt istället placeras på ryggen så går det att bära den under en mycket längre tidsperiod. Det kan också vara skönt att kunna bära saker utan att de är i vägen och då är en ryggsäck optimalt, där ett exempel på detta är vid lättare vandringar, cykelturer och bergsklättringar.

De minsta ryggsäckarna är endast gjorda för att bära ett par kilo och därmed behöver de inte ha något särskilt stöd. Det förhåller sig dock som så att ju tyngre packningen ska vara desto mer stödjande behöver ryggsäcken i sin tur vara. Den lättaste typen av stöd är en mjuk stoppning längs axelband medan den mest stödjande typen av ryggsäcken har en stor ram som går längs med hela ryggen och vilar på höfterna.

Olika sorters ryggsäckar

Ryggsäckar kommer i olika storlekar och med olika typer av stöd. Det finns ryggsäckar gjorda för barn och för vuxna, för flickor och för pojkar samt för kvinnor och för män. Naturligtvis finns det även könsneutrala ryggsäckar liksom ryggsäckar som har en storlek som kan fungera för många olika åldrar.

Den kanske vanligaste typen av ryggsäck är skolväskan, skolryggsäcken eller stadsryggsäcken som var och varannan elev och student bär. Denna typ av ryggsäck är ofta en ganska basal ryggsäck men trots detta är den gjord för att kunna hålla många böcker och annat tungt innehåll. Markant för dessa ryggsäckar är att de ofta följer modet och därmed är designade efter rådande trender. På grund av detta är det inte helt ovanligt att ryggsäcksanvändare införskaffar mer än en ryggsäck, så att ryggsäcken kan varieras efter klädstil och dagsform, även om de allra flesta endast har en ryggsäck. Självfallet finns denna typ av ryggsäck även att få i en neutral färg och design som går att använda år efter år.

Ska du ut och vandra? Lockar de svenska fjällen eller en vandringsled i närheten? Ska du ge dig ut i utländsk terräng eller kanske bara vandra en tur hemomkring med hunden? Oavsett vad för typ av vandring du tänker ge dig ut på så bör du ha en vandringsryggsäck med dig men vilken typ av vandringsryggsäck som bör väljas beror helt och hållet på typen av vandring.

Vandringsryggsäckar

Kortare turer

För kortare turer på ett par timmar räcker det ofta med en helt vanlig ryggsäck utan några större finesser. Ryggsäcken bör vara stoppad så att den ligger bekvämt och inte trycker onödigt hårt mot axlarna men för övrigt brukar det fungera bra att använda en vanlig skolryggsäck eller fritidsryggsäck. Hur mycket packning som du bör ha med dig är ofta beroende på väder liksom på andra omständigheter, så hur mycket vandringsryggsäcken bör rymma är det bara du själv som kan svara på. En detalj på vandringsryggsäcken som dock alltid brukar vara uppskattad är att ryggsäcken har minst en ficka på utsidan där vattenflaskan får plats.

Dagsturer

För vandringar som pågår i en dag eller två behövs ofta en lite stabilare vandringsryggsäck. Det hela beror förstås på hur du utformar din vandring. Om du exempelvis bor på hotell och går olika dagsturer varje dag med hotellet som utgångspunkt så kan det räcka med en enklare vandringsryggsäck som endast har plats för matsäck och regnkläder. Är det dessutom så att du planerar dina rutter utefter caféer och restauranger så kan vandringsryggsäcken vara ännu enklare i sin utformning.

Om du däremot planerar att bära med dig all din mat och kanske stanna över natt, antingen i ett vindskydd eller i ditt eget tält, så krävs en stabilare vandringsryggsäck. Den vanligaste ryggsäcken för denna typ av vandring är en vandringsryggsäck med inbyggd ram, där ramen ser till så att axlarna avlastas och vandringen blir mer stabil. Dagens vandringsryggsäckar med inbyggd ram är relativt lätta tack vare att ramen görs i aluminium eller plast. Dessutom är de rymliga och finns att få i olika volymer.

Längre vandringar

För längre vandringar krävs rejäla vandringsryggsäckar. Många vandrare föredrar en vandringsryggsäck med utvändig ram för denna typen av vandring då den klarar en tung packning. I takt med att vandringsryggsäckarna med inbyggd ram blir allt bättre så har dessa börjat öka i popularitet.

Ryggsäcken med utvändig ram har som fördel att packningen kan lastas utanpå och således inte behöver ha en särskild form. Denna typ av ryggsäck kan också vara försedd med en hylla som gör att bärandet av otymplig packning blir ännu enklare. Tack vare den raka formen på vandringsryggsäckar med utvändig ram blir ventilationen god vilket innebär att ryggsäcksanvändaren svettas mindre.

Fördelen med att använda en ryggsäck med inbyggd ram är att denna är bättre anpassad till ryggen och att packningen därmed blir stabilare vilket i sin tur gör vandringen mer stabil. De mest moderna inbyggda ramarna är dessutom formade efter ryggradens rundade form vilket ytterligare bidrar till stabiliteten. Nackdelen med detta blir att ventilationen minskar och att denna typ av vandringsryggsäck därmed gör bäraren varmare.

Skolryggsäckar

Inför skolstarten är det mycket som ska handlas men inget kan väl vara så viktigt som skolryggsäcken? Att bära skolböckerna i famnen är inte praktiskt och axelremsväskor kan lätt ge en snedbelastning, så att eleven har en bra skolryggsäck att bära sina böcker och andra skolsaker i är faktiskt väldigt viktigt.

Om barn eller studenter själva får välja blir det lätt att skolryggsäckar väljs utefter hur de ser ut och här finns det massvis av olika designs att välja mellan. Det är klart att skolryggsäcken bör vara snygg att se på och passa individen stilistiskt sett men det finns fler faktorer som bör tas i beaktande och det mest fundamentala är att ryggsäcken har en bra passform samt att den kan hantera vikten som läggs i den.

Se till att skolryggsäcken är tillräckligt rymlig

Den vanliga skolväskan eller skolryggsäcken är detsamma som en dagsryggsäck. Det här betyder att ryggsäcken ska vara så pass rymlig att den rymmer packning som kan behövas för en dag. En så kallad skolryggsäck behöver därmed inte nödvändigtvis enbart användas i skolan utan kan även fylla en bra funktion under utflykter, promenader och dagsvandringar. När skolryggsäcken väljs bör det därmed ses till att den kan rymma en trave böcker om skolan är dess ändamål men för vissa kan det vara precis lika viktigt att den rymmer en flaska vatten, en termos, en matlåda och ett sittunderlag.

Välj en avlastande skolryggsäck

Den enklaste typen av skolryggsäck har ingen stoppning eller andra stödjande material. Istället består den endast av själva säcken och två axelremmar, där materialet ofta är nylon. En sådan här skolryggsäck kan lätt bli obekväm, framförallt om ett par böcker ska läggas i ryggsäcken. Det kan fungera bra till väldigt små barn som bär väldigt lätta saker men ju äldre barnet blir desto fler böcker kommer behövas läggas i väskan och ju viktigare blir ryggsäckens stödjande funktion. När eleven har börjat på gymnasiet eller blivit student på universitet och högskola kan tyngden av böckerna vara en sådan påfrestning på kroppen att det vore rent av dumdristigt att inte införskaffa en ordentlig skolryggsäck.

För att skona kroppen har de lite mer avancerade skolryggsäckarna en stoppning som gör att axelbanden vilar mjukare mot axlarna. Dels gör denna design det enklare för stunden att bära ryggsäcken men det kan även hjälpa mot huvudvärk då det nämligen inte är någon omöjlighet att tunga ryggsäckar ger spänningar i axlarna och på så vis orsakar värk. Inte sällan är även ryggen på skolryggsäcken stoppad så att böckerna och den övriga packningen inte ska skava.

Fundera över om en ryggsäck med ram behövs

Om väldigt många böcker ska bäras i stort sett dagligen i skolryggsäcken eller om den ska fyllas med annan tung packning så kan det vara värt att gå snäppet högre i utformningen och välja en ryggsäck avsedd för just detta. En ryggsäck avsedd för lite längre vandringar och liknande aktiviteter kan vara en väl värd investering och det bör då vara en vandringsryggsäck som har en inbyggd ram. En inbyggd ram ser nämligen till att avlasta trycket på axlarna genom att en del av ramen vilar mot höfterna, vilket ger en mycket trevligare bärupplevelse.

Fritidsryggsäckar

Oavsett vilken hobby du har så finns det en fritidsryggsäck som passar dig och ditt intresse så att välja ut och köpa en fritidsryggsäck är ganska enkelt. Den klassiska fritidsryggsäcken är ganska ordinär och inte särskilt avancerad då den är gjord för att passa till många olika aktiviteter där en ryggsäck kan vara behjälplig. Dessa kan bland annat inbegripa vandringar och andra utflykter men fritidsryggsäcken används också till att transportera sportutrustning med mera.

Många företag delar ut enklare typer av fritidsryggsäckar som reklammaterial då de är billiga att producera och ofta kommer till användning. Det brukar inte vara några problem att använda en sådan här ryggsäck så länge som packningen är lätt eller ryggsäcken inte ska bäras särskilt långt. Situationen blir dock annorlunda så fort som vikten ökar eftersom reklamryggsäckarna inte är gjorda för några större vikter och då ofta visar sig bristfälliga.

Fritidsryggsäck eller skolryggsäck

Den vanliga fritidsryggsäcken är ungefär som en skolryggsäck men den har många gånger fler fack och består av ett mer vädertåligt material. Fritidsryggsäcken kan vara utrustad med flera små fack och där bör definitivt finnas minst ett fack för vattenflaskan. Till skillnad från skolryggsäcken så har fritidsryggsäcken inte samma fokus på att utseendet ska vara trendigt. Självfallet finns det fritidsryggsäckar som följer modet men det finns också många exemplar som endast är svarta eller svarta med några färgglada detaljer. Fritidsryggsäckar kan också vara utrustade med diverse reflexer eller reflekterande material så att ryggsäcken syns väl i mörkret när fordon närmar sig.

En avlastande fritidsryggsäck

En fritidsryggsäck bör alltid vara gjord för att kunna bäras långt. Det här innebär att ryggsäckens axelband bör ha god stoppning så att de vilar behagligt mot axlarna och minskar trycket på dessa. Även ryggen på fritidsryggsäcken bör ha gott om stoppning för att undvika att packningen skaver mot ryggen. Ryggsäcken får gärna ha avbärarbälte, det vill säga band som knäpps runt midjan och bröstet då dessa både hjälper till att stabilisera packning och att minska trycket på axlarna.

Fritidsryggsäckar kan också komma utrustade med en inbyggd ram som ytterligare hjälper till med avlastningen och stabiliteten. Det här är förstås en mer avancerad ryggsäck som kostar lite mer men om fritidsryggsäcken är tänkt att bäras långt med tung packning så är fritidsryggsäcken med inbyggd ram att föredra.

Specialryggsäckar

En speciell typ av fritidsryggsäck är stolryggsäcken, vilket är en ryggsäck som har en inbyggd stol. Den här ryggsäcken är väldigt populär bland jägare, fiskare och hundförare, det vill säga bland personer som spenderar lång tid utomhus. I stolryggsäcken ryms en del packning såsom matsäck, vatten och torra kläder. Själva stolen fungerar ungefär som en utvändig ram då stolryggsäcken bärs och den kan sedan fällas ut och bildar då en pall som ryggsäcksanvändaren kan sitta på. Stolryggsäckarna är vanligen gröna och smälter in väl i de svenska skogarna.

Det finns ytterligare ryggsäckar som kan benämnas fritidsryggsäckar men som inte har så mycket med sport eller friluftsliv att göra. Ett exempel på detta är ryggsäckar som är anpassade för kameror eller ryggsäckar som är gjorda för bärbara datorer.

About Andreas 626 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.