Vad gör en köksmästare?

För den som är matlagningsroad så är jobbet som köksmästare ett av de allra bästa, både vad gäller yrkesuppgifter och framtidsmöjligheter; det finns ett konstant behov av skickliga kockar både i Sverige och utomlands och dessutom ett stort antal möjliga arbetsplatser. Idag är det ett yrke som har blivit hetare än någonsin, inte minst tack vare TV-shower om matlagning och program där några av världens främsta stjärnkockar som Jamie Oliver, Gordon Ramsey och Nigella Lawson inspirerar och instruerar.

Var kan man jobba?

Som köksmästare är man inte bara en vanlig kock, utan en utbildad sådan som är ansvarig för ett helt kök. Det innebär att man kan arbeta på en restaurang eller på ett hotell, liksom på privata platser som till exempel i välbärgade familjer eller på lyxjakter. Detta innebär att en köksmästare har ett stort ansvar samtidigt som denne måste vara flexibel och full av egna idéer, och ju skickligare man blir desto fler möjligheter öppnar sig. Många köksmästare drömmer om att öppna en egen restaurang och med hårt jobb och dedikation är detta mer än möjligt, särskilt om man har en unik stil och stor fingertoppskänsla. Som köksmästare måste man ge 100 % men samtidigt kan man tjäna bra med pengar och få tillfällen att arbeta över hela världen.

Hur utbildar man sig?

De flesta köksmästare börjar sin karriär långt innan de börjar gå på skola då det ofta är frågan om ett brinnande intresse. När man väl bestämmer sig finns ett antal olika utbildningsmöjligheter som man kan välja mellan. I Sverige finns en gymnasieutbildning som kallas Restaurang och livsmedelsprogrammet, liksom ett stort antal kockskolor där man antingen kan studera på plats eller kombinera med distansläsning. Det finns också mycket bra skolor utomlands och det är inte ovanligt att den studerande kompletterar med extrakurser där man fokuserar på specifika tekniker och olika länders traditionella mat. Färger, kryddor, smaker och dofter i olika kombinationer ger radikalt olika resultat och det är just det som gör köksmästarens yrke så spännande och attraktivt i mångas ögon.

På en kockskola får man inte bara lära sig om livsmedel och matlagningstekniker utan också ekonomi och planering vad gäller ett väl fungerande kök och hur man leder ett bra team i det. Att vara köksmästare kan vara kul och stimulerande men också tufft och stressigt och det är inte för inte som många stjärnkockar utmärker sig för sitt något hetlevrade temperament.

About Andreas 5178 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.