Att tänka på vid köp av kattunge

Går du i tankarna att köpa en mysig liten kattunge som sällskap?
Det finns mycket man bör fundera över innan man tar sitt beslut. Här nedan får du tips på vad man ska tänka på innan man väljer sin nya familjemedlem.

Har jag tiden som krävs?

Även om katter inte är flockdjur så vill de socialisera och kräver en hel del tid. Den vuxna katten ska ha tillsyn minst två gånger per dygn. Kattungar, sjuka eller gamla katter ska ha tillsyn oftare. Detta betyder dock inte att det är okej att lämna katten ensam under långa perioder varje dag då de vill ha stimulans av lek och kel.

En katt beräknas leva i ca 15 år. Vissa katter blir till och med en bra bit över 20 år, så det krävs att veta att man kommer ha tid och ork i många år framöver.

Olika individer är mer sociala än andra. Vissa katter kan vara ensamma hemma medans ägaren jobbar och ändå må bra, medans andra behöver mer sällskap. I vissa fall kan det fungera bra med att ha en till katt så de får sällskap av varandra, eller av en annan sorts husdjur.

Har jag råd?

Det kostar att ha djur. Det är inte bara själva kattungen som kostar utan allt runt omkring. Den behöver förutom en bra kattförsäkring även ID-märkning, kastrering, kattlåda, borste, ett bra foder, kattsand, klotång, transportbur, klösbräda, mat- och vattenskål samt vaccineringar och andra veterinärkostnader som kan tillkomma om kissen blir sjuk. Även sele kan vara bra att införskaffa om din katt ska vara innekatt men få gå på promenad med dig. Se till att köpa hem alla prylar som behövs innan du tar hem din kattunge.

Vad för sorts katt?

Det finns många raser att välja på och de har olika rastypiska egenskaper. Det är alltså bra att ta reda på så mycket fakta som möjligt om olika raser så man ser vilken som passar bäst in i ens livssituation och med ens önskemål.

Viktigt är dock att tänka på att katter precis som människor är olika individer med olika egenskaper så även om du köper en katt av en ras som sägs vara lugn och social så finns det inga hundraprocentiga garantier för att just din kattunge kommer vara exakt så som rasen beskrivs.

Åk till potentiella uppfödare av den ras du valt och träffa kattungarna, känns ingen av dem rätt så gå på magkänslan, det finns andra uppfödare med andra kattungar att träffa.

Vill man så kan man även adoptera en hemlös katt från ett katthem. Det är då viktigt att du åker dit och träffar de olika katterna så att du kan värdera dem ordentligt och avgöra om någon har en personlighet som passar i just ditt hem.

När du valt kattunge

När du valt ut din kattunge så är det viktigt att du tecknar ett skriftligt köpeavtal.
Kattungen får tidigast lämna mamman när den är 12 veckor gammal, be säljaren att visa veterinärintyg på att katten är frisk. Intyget får inte vara äldre än 7 dagar vid köpet. Den ska vara avmaskad och vaccinerad vid köp. Ta reda på om den är ID-märkt, annars ska det göras snarast efter köpet.

Är det en renrasig katt du köpt så ska du be om stamtavlan när du hämtar kissen.

About Andreas 5188 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.