Sälja häst

Det kan vara tungt att ta beslutet att sälja sin häst, som i många fall har varit en trogen vän i många år och som man skött om och haft kul med dagligen. Anledningarna till att sälja kan vara många. Kanske fick man hästen som liten och har nu blivit för stor för att fortsätta rida på den, kanske har man fått en ändrad livssituation eller så har man tröttnat på ansvaret det innebär att ha en egen häst.

Innan man bestämmer sig för att lägga upp en annons för att sälja hästen kan det vara bra att höra sig för bland vänner och bekanta som också är hästintresserade. Med lite tur känner de någon som är på jakt efter att köpa häst eller så är de rentav intresserade själva. Det kan kännas tryggt att sälja hästen till någon man känner eftersom man då vet att den får det bra och kan hälsa på den i framtiden. Skulle det vara så att man inte känner till någon så är nästa steg att lägga upp en annons på hästen. Välj en seriös sida och se till att lägga upp många bilder på hästen av god kvalitet och få med alla viktiga detaljer om hästen så som kön, ålder, erfarenhet, hur den är i temperamentet samt om den har tävlat.

När du skriver annonsen, försök att tänka dig in i hur köparen tänker. Skulle du själv vilja ha hästen du beskrivit i annonsen? Se till att få med så mycket viktig information som möjligt för att göra det smidigare både för dig och för spekulanterna som slipper ställa alltför många följdfrågor. Det är också bra att få hästen besiktigad av veterinär så fort du bestämt dig för att sälja, så att du kan lägga upp aktuell hälsoinformation tillsammans med annonsen.

Innan köpet bör du alltid låta de seriösa spekulanterna komma och provrida hästen. Berätta om hur du brukar lägga upp ridpasset men låt dem själva hantera hästen för att se hur de funkar ihop. Ha inte för bråttom med att sälja. Låt spekulanten komma flera gånger och testa hästen både på ridbanan och i skogen. Det viktigaste är ju trots allt att hästen får ett så bra hem som möjligt, och det måste få ta tid. Om möjligt kan du även erbjuda köparen att låna hästen en period innan köpet för att säkerställa att de passar ihop. När köpet väl ska genomföras ska ni alltid skriva på kontrakt. Använd en färdig mall eller be om hjälp av en jurist.

About Andreas 5203 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.