Mountainbike som sport

Mountainbike är en sport som ökat enormt i popularitet de senaste åren och för den som testat är det inte svårt att förstå. Att flyga fram på snåriga skogsstigar med adrenalinet pumpande är beroendeframkallande – på ett sunt sätt. Det finns många anledningar till att mountainbikesporten blivit alltmer populär. En av anledningarna är den höga skaderisken och slitaget som ofta hör till när man håller på med löpning. För trots alla de goda effekterna som kommer med löpningen, som bättre flås, bättre kondition och en bättre hälsa över lag, så är löpning inte alltid så skonsamt. Det är mer en regel än undantag att någon gång i livet drabbas av ett ömmande knä eller en stukad fot för den hängivne löparen. Att varva dessa löpturer med några rundor mountainbike istället är därför både roligt och skonsamt. Dessutom får man samma adrenalin av att ta sig fram fort, som man får vid löpning.

Utöver att det är mer skonsamt än att springa så finns det en rad andra fördelar med mountainbiking. Till exempel så är det en enkel sport att utöva, det enda som behövs är en cykel och en hjälm (åtminstone till att börja med, ju längre man håller på desto fler avancerade prylar kan man upptäcka att man får ett behov av). Mountainbike-turen börjar så fort man kommer utanför dörren. Även om de flesta tycker att det är roligast att köra offroad i skogen så att leran sprutar, så är det en bra uppvärmning att cykla till skogen, om det nu inte är så att man har den precis utanför. En tur på mountainbiken innebär också en möjlighet att upptäcka en massa nya platser som man kanske inte hade upptäckt annars. Det går fort att ta sig fram och det är lätt hänt att åka flera mil under ett enda pass. Det är dock viktigt att alltid ha med sig telefon och ett kit för att laga eventuella punkteringar eftersom det inte är någon höjdare att behöva gå till fots med cykeln i ett antal mil för att komma hem.

Mountainbike går att utöva både på egen hand och tillsammans med andra. Det kan vara ett härligt sätt att umgås på då man hittar på något kul tillsammans och samtidigt får komma ut i friska luften och röra på sig. Både nybörjare och mer erfarna åkare kan alltid cykla tillsammans då det går att anpassa hastigheten och svårighetsgraden efter den som är minst erfaren. Som nybörjare är det viktigt att tänka på att en mountainbike skiljer sig en del från en vanlig cykel. Bromsarna nyper till exempel hårdare och är man inte beredd när man använder frambromsen första gången är det lätt hänt att flyga över styret. Vid nedförsbackar bör man flytta tyngdpunkten bakåt, ibland hela vägen bakom sadeln. Så fort man har kört några gånger kommer man snart in i det och det blir som att cykeln tar sig fram av sig själv. Få saker rensar dessutom tankarna så bra som en tur på mountainbiken i en tuff terräng som kräver ens fulla uppmärksamhet över stockar och stenar.

About Andreas 5202 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.