Snapsvisor

Även om jag nu personligen närmar mig 13 år som helt nykter så är ändå snapsvisor något som följt med mig sen jag var barn och jag satt med vid vuxenbordet på alla de släktfester min släkt hade under 80- och 90-talet. Jag älskade att sitta bredvid morfar med ett eget snapsglas med läsk i och skåla och sjunga med. Och trots att min inställning till alkohol för mig egen del nu är ganska mycket mot bruket av det, så är det ändå något riktigt härligt, avslappnat och roligt med den glada stämning (oftast) som blir runt ett bord när det ska skålas och sjungas snapsvisa.

Jag tror en del har hänt sen 80- och 90-talet, och tiden innan det, och att snapsvisor inte är riktigt lika populära och att snapsdrickandet är lite mindre vanligt. Men en sak är säker, svenskar håller hårt u denna tradition kring högtider som jul och midsommar. Det kommer aldrig någon kunna ta ifrån dem. Och vi får väl hoppas att det inte dör ut helt i kommande generationer.

Snapsvisans historia

Snapsvisetraditionen uppstod under den andra hälften av 1800-talet i de borgerliga och akademiska miljöerna. Det var särskilt vanligt bland studenter under denna tid.

Snapsvisans popularitet fick sig en riktig skjuts för ca 100 år sedan, och blev då mer folklig.

Att sjunga snapsvisor är relativt unikt för Sverige och har under åren verkligen gett oss en unik visskatt.

En snapsvisa som alla svenskar känner igen, ung som gammal, är ”Helan går” och den visan är faktiskt hela 150 år gammal. Och är fortfarande den mest populära snapsvisan. Där kan man snacka om att hålla sig kvar på topplistan länge.

Drick ansvarsfullt! Skål!

About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.