
Den 4 februari invigs de 24:e olympiska vinterspelen i Peking. Totalt kommer över 2000 elitidrottare att tävla i ett hundratal olika grenar. Idag är Vinter-OS en jätte bland internationella sportevenemang, trots att det från början faktiskt inte var någon som ville stå värd för vinterspelen. Här delar vi med oss av lite OS-historia och en kort guide inför vinterspelen 2022!
Vinter OS – hundra års historia
Till skillnad från de olympiska sommarspelen så har vinter-OS en förhållandevis brokig historia, naggad av krig och osämja. Första gången som ett förslag kom om att arrangera tävlingar i vintersport var 1912 i samband med OS i Stockholm. Då sa Victor Balck, ordförande i svenska OS-kommittén, nej til förslaget. I Norden hölls ju redan de Nordiska spelen vart fjärde år.
Samma förslag om en vintersportvecka lades fram året därpå men när första världskriget bröt ut 1914 så ställdes både OS och vintersportveckan in. Också andra världskriget kom att avbryta de flesta inplanerade sportevenemang, inklusive vinter-OS med ishockey och konståkning. Det var inte förrän 1948 som vinter-OS fick komma tillbaka, denna gång i Sankt Moritz, Schweiz.
Idag så arrangeras vinter-OS vart fjärde år, med två år mellan sommarspelen. Detta innebär att vinterspelen hålls varje jämnt år. För att kvalificera som vinterolympisk idrott måste grenen utövas professionellt på snö eller is. Bland de populäraste OS-idrotterna finns bland annat ishockey, skridskoåkning, konståkning och slalom.
OS i Peking 2022
Den 4-20 februari 2022 går de vinterolympiska spelen av stapeln i Peking. Kina har tidigare stått värd för sommar-OS 2008 och blir första nation att arrangera både vinter- och sommar-OS. Vinterspelen är också ett kul tillfälle att satsa lite extra på våra egna duktiga OS-idrottare genom olika spelbolag utan spelpaus. Spelen i år delas upp i tre olika regioner. Peking kommer att stå värd för stora isidrotter som skridskoåkning, ishockey, konståkning och curling. I Yanquing avgörs de flesta traditionella grenar som slalom och störtlopp. IZhangjiakou (ca 20 mil från Peking) samlas övriga vinteridrotter som t.ex. skidskytte, freestyle och snowboard.
Sista dagen för att kvala till vinter-OS är den 16 januari 2022. Sveriges trupp har gjort uttagningar sedan maj 2021. Vinter-OS är något våra svenska elitidrottare är extra vassa i och som vintersportnation står vi högt rankade (plats nr. 7 internationellt) sett till antalet guld. 158 medaljer har vi hunnit få, varav 57 stycken är guld. Över 100 elitidrottare har tidigare ingått i den blågula truppen och mycket pekar mot att det även i Peking kommer att bli en minst lika stor trupp. Ett tjugotal svenska idrottare har redan lyckats kvala till vinter-OS 2022 i bland annat skidskytte, konståkning, längdskidor och freestyle.
Schemat inför vinter OS
Den 4 februari 2022 invigs vinter-OS 2022 men tävlingarna startar redan den 2 februari. Själva invigningen sänds den 4 februari klockan 13.00 svensk tid och det är Discovery som kommer att sända från vinter-OS i Kanal 5, Kanal 9 och Discovery Plus. Med en tidsskillnad på 7 timmar så kommer tävlingarna att sändas vid midnatt svensk tid och pågå fram till på eftermiddagen.
Ishockey-matcherna startar redan klockan 05.10torsdagen den 10 februari då Sverige möter Lettland. De alpina sporterna börjar lite senare med längdskidor först ut klockan 08.00 och skidskytte klockan 10.00. Kanal 5 blir huvudkanal och kommer att sända tävlingarna med störst tittarpublik i Sverige – så räkna med att få se mycket ishockey och slalom i den kanalen.