Så sköter du din gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor har en speciell plats många hjärtan och kök eftersom de är ekonomiska, hållbara,mångsidiga och ger utmärkt värmehållning. Rätt inbränt och underhållet gjutjärn kan hålla i flera generationer och har en längre hållbar yta som släpper lätt än moderna pannor med nonstick. Vi är nog många som ärvt mormors gamla stekpanna. Men om gjutjärnspannans alla egenskaper ska bibehållas och fungerar så måste gjutjärnet tas väl om hand.

Att diska eller inte diska stekpannan? Vad är det bästa sättet att bärnna in stekpannan? Vi försöker reda ut de flesta frågorna i denna artikel, men du hittar mer om gjutjärnspannor och köpguide för dem på mittikoket.se.

Hur bränner jag in en gjutjärnspanna?

När fett eller matolja värms upp till sin rökpunkt i gjutjärn oxideras fettsyrorna och omorganiseras (eller till ett nytt plastliknande lager av molekyler. Detta skikt fastnar i den grova ytan på stekpannan och binder sig till själva metallen, vilket skapar den glatta beläggning. Upprepad exponering för rykande het olja fortsätter att bygga på denna beläggning, vilket gör den mer hal och hållbar.

Vilken olja ska du använda för inbränning?

Ju mer fleromättat fettet är, desto lättare oxiderar och polymeriseras det. Det har visat sig att linfröolja, som oxiderar och polymeriserar snabbare än andra vegetabiliska oljor, bildar en särskilt hållbar yta. Men billigare oljor som solrosolja fungerar också bra.

Hur diskar jag en gjutjärnspanna?

För att undvika att ta bort ytan från inbränningen som du har byggt upp på pannan måste du vara särskilt försiktig när du rengör dina pannor.

  • Tvätta gjutjärnet i varmt vatten omedelbart efter användning. Aldrig i kallvatten.
  • Torka stekpannan helt och hållet. Gjutjärn rostar om det inte torkas omedelbart efter tvätt. Börja med att torka pannan med kökshandduk. Placera det sedan på spisen på låg värme i en minut eller två för att dra ut eventuell kvarvarande fukt.

Gör inte detta med din gjutjärnspanna!

  • Diska inte med diskmedel
  • Förvara inte mat längre tid i din gjutjärnspanna
  • Diska aldrig din stekpanna i diskmaskin

Gjutjärnets kvalitet ökar med tiden med regelbunden matlagning och rätt underhåll. Använd din stekpanna för regelbunden matlagning, rengör den ordentligt efter varje användning, bränn in den minst två eller tre gånger om året så ska du se att detta redskap håller i generationer framåt. Ju mer du lagar mat med dem och bränner in dem, desto mer yta byggs upp och desto bättre fungerar de. Du behöver inte nödvändigtvis använda din stekpanna varje dag, men försök att göra det minst ett par gånger i veckan.

About Andreas 5202 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.