Skorna gör löpningen

Att jogga och springa är en bra träningsform. Alla kan göra det. Det kostar inget att träna genom att jogga eller springa annat än kostnad för ett par bra löparskor. Det är viktigt att tänka igenom sitt köp av skor.
Det första man bör tänka på när man ska införskaffa löparskor är ett par som kan ta dig långt på din löpningstur utan att orsaka någon smärta för kroppen. Vidare bör man innan ta reda på sitt löpsteg så att man får rätt skor samt med vilken kraft man sätter ned sina fötter på marken. Med löpsteg benämner man dessa som pronation, supination och neutralt löpsteg. Det är ord som beskriver hur man sätter ned sin fot i marken.

  • Pronation betyder att man landar på utsidan av hälen och rullar över under steget för att avsluta steget med tryck på framfotens insida.
  • Supination innebär att löparen landar på utsidan av hälen och behåller trycket på fotens utsida under hela steget.
  • Löpare med ett neutralt steg kan jämföras med en lättare pronation i sitt steg.

Detta kanske låter som en hel vetenskap men är inte så krångligt. Det finns bra återförsäljare som är experter och kan erbjuda hjälp och råd inför köp av skor.

Egentligen är det en enda fråga man ska utgå ifrån när man köper löparskor och det är om dessa är bekväma? Skorna kan vara hur tekniska som helst och ha alla egenskaper för att ge en bra löptur, men om de inte är bekväma för fötterna är det ingen idé att satsa på köpet. Det som kan göra skillnad vid ett köp av löparskor är förstås om man har en skada sedan innan. Då bör en läkare konsulteras innan man går vidare med ett köp. Då kan det behövas andra aspekter för valet av skor än enbart bekvämlighet.

Oavsett om man är en van löpare eller nybörjare är det viktigt med rätt typ av skor när man ger sig ut på en löpar- eller joggingtur. Det kan vara stor skillnad på olika skomodeller som antingen gör turen till en njutning eller ren plåga. Skor som är till för löpning är speciellt framtagna för just detta och bidrar till den dämpning som behövs vid den typ av träningsform. När man väljer skor ska man inte ta hänsyn till märke eller hur snygga de är, utan alltid utgå ifrån egna behov och vad som passar just ens egna fötter.
Vidare bör man också ha i åtanke hur mycket skorna kommer att användas och därför ge en fundering på hur mycket pengar som är värt att spendera på skorna utifrån den synvinkeln.
En annan sak man också bör tänka igenom är vilket underlag man kommer att använda skorna på. Är det inom -eller utomhus man tänker utföra sin löpning? Är det hårt underlag som exempelvis asfalt eller är det något mjukare som skog och gräsmarker? Då kanske man bör ha löparskor utefter behov av olika dämpning. Ju hårdare underlag, desto mer dämpning behövs och tvärtom.

Allas fötter är olika och unika så det bästa är egentligen att göra ett fotavtryck hos någon professionell återförsäljare av löparskor.

About Andreas 5199 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.