Vad är chili?

carolina reaper

Vi känner alla igen chilinär vi ser dem. Men vad i hela friden är de egentligen? Om du trodde att de var grönsaker är du inte ensam – men du har också fel. Chilipeppar är frukt, även om de flesta av dem saknar den sötma som vi vanligtvis förknippar med frukt.

Chilipeppar skördas från släktet Capsicum-växter, som tillhör familjen nattskuggor. Det gör dem till kusiner till en rad olika ätbara växter, inklusive tomater, auberginer och gojibär.

Chilipeppar odlas i varma länder runt om i världen men har sitt ursprung i Sydamerika. Det sägs att Christofer Columbus tog med sig chilipeppar till Europa och kallade dem ”paprika” i den felaktiga tron att de var besläktade med svartpeppar.

Hur många olika typer av chili finns det?

Även om du förmodligen skulle kunna nämna minst ett halvt dussin kryddpepparfrukter vid namn, finns det bara fem arter av chili. Från dessa fem kommer dock en enorm lista med sorter och hybrider. Till och med när chilin plockas och hur de tillagas kan leda till ett namnbyte. En grön chili är till exempel bara en röd chilisom plockats innan den är helt mogen.

Det är svårt att säga exakt hur många typer av chilipeppar som finns. Jag har sett uppskattningar som sträcker sig från 2000 till 4000. Nya sorter är ständigt under utveckling, oftast i en strävan att skapa den hetaste chilin som är möjlig. Vi brukar se listor över den starkaste chilin och de innehåller ofta hundratals olika chilis.

Vad innebär Scoville-skalan?

Chilipepparens hetta mäts med hjälp av Scoville-skalan. Wilbur Scoville var en vetenskapsman som 1912 utarbetade ett test för att mäta chilipepparnas styrka och skärpa.

Scoville gav människor lösningar av malda chilifrukter och sockervatten för att mäta deras reaktion. Om de sa att det var hett, spädde han ut lösningen med mer sockervatten och gav den till dem igen. Processen upprepades tills hettan försvann och chilin fick ett nummer baserat på antalet utspädningar.

About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.