Att tänka på vid köp av utemöbler till balkongen

Att köpa möbler är långt ifrån komplicerat utan det är mycket man måste tänka på. Det gäller kanske extra mycket när det gäller utemöbler, dels eftersom det finns många olika typer av utemöbler. Balkongmöbler och altanmöbler behöver uppfylla olika krav och funktioner samt klara lite olika situationer. Här kommer därför några tips om saker att tänka på när det gäller just balkongmöbler.

Utrymme

Balkonger kommer i många olika former och storlekar men de är främst små, speciellt i jämförelse med vad en altan, uteplats eller en hel bakgård skulle vara. Därför behöver du först och främst tänka på vad som får plats på din balkong men även hur möblerna ska placeras för att utnyttja balkongen på bästa möjliga sätt. Det krävs därför att möblerna ska vara anpassade till den tillgängliga ytan samtidigt som de är tillräckliga för den typ av bruk du har i åtanke.

Ett alternativ är att utnyttja själva balkongen i sig, exempelvis genom ett bord som sitter på räcket för att avvara mer golvyta. Detsamma gäller parasoll eftersom ett parasoll som kan fästas i räcket tar mindre plats än ett parasoll med en riktig fot.

Funktion

När det gäller balkongmöbler är funktionen hos varje individuell möbel kanske extra viktig eftersom de tillsammans ska uppfylla vissa krav och funktioner. Till skillnad från utemöbler för större utrymmen finns det sällan plats för att smidigt komplettera med nya möbler utan helst ska möblerna vara multifunktionella. Det beror dock självklart på hur du vill att din balkong ska se ut och hur du vill använda den.

Det kan till exempel vara värt att köpa ett balkongbord med hyllor så att det kan fungera som bord och förvaringsyta samtidigt. Att fundera på vad du vill göra på din balkong är därmed viktigt för att kunna lista de funktioner som dina balkongmöbler tillsammans ska erbjuda.

Hållbarhet

Det finns rätt många olika alternativ när det gäller altanmöbler eller möbler på uteplatsen, oavsett om man väljer att låta dem stå ute eller ta in dem. Balkongmöbler är lite annorlunda på så sätt men även här finns det alternativ att välja mellan. Främst handlar det om att låta dem stå ute året om eller att smidigt ställa undan dem. I lägenheter med balkong finns det sällan några större utrymmen för just förvaring eller dylikt vilket betyder att balkongmöbler som ska ställas undan helst ska gå att packa ihop.

På balkongen året runt: Antingen bör du köpa möbler som klarar regn och kyla relativt väl på egen hand utan att ta någon större skada eller så bör du införskaffa skydd till dina möbler som hjälper till att skydda dem mot kyla och väta. En kombination är självklart kanske den mest ultimata lösningen.

Plockas fram till våren: Med undantag för dig som har möjlighet till större förvaringsutrymmen så bör balkongmöblerna som plockas in när hösten kommer vara smidiga och enkla att packa ihop. Dessa kan då enkelt förvaras även i mindre förråd och dylikt utan att det behöver påverka det som vanligtvis förvaras i förrådet.

About Andreas 604 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.