Vilken typ av säng är egentligen bäst?

Vikten av en bra säng förstår de flesta. En bra säng förbättrar din sömnkvalitet, sliter inte på kroppen och gör dig i slutändan till en mer välmående person. Sängdjungeln är dock stor och det kan vara svårt att veta vilken säng som är mest optimal för dig. Det handlar om sängmodell, fjädring, bäddmadrass och om sängens hård- respektive mjukhet. 

Jag har hört med experterna på Malvadesign.se för att få råd om vilken säng som är den bästa. Följande tre sängtyper är de som är lite bättre och passar flest människor bäst. Läs vidare för att ta reda på vilken säng du ska köpa utifrån dina behov. 

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng har blivit lite som kungen i sängdjungeln. Bara namnet får folk att tänka på en högklassig säng. Men vad är det egentligen som gör en kontinentalsäng till den en av de bästa sängarna?

En kontinentalsäng är uppbyggd av flera lager. Medan en vanlig ramsäng bara har en resårbotten och en bäddmadrass över, så har en kontinentalsäng också en bred madrass mellan dessa. Den är således uppbyggd på tre lager och varje lager kan ha specifika komfortegenskaper utifrån olika personer och kroppstyper. Madrassen emellan innehåller ofta ett fjädersystem anpassat efter din kropp och hur du sover. 

Det är viktigt att ryggen har en bra position när du sover, oavsett om du ligger på rygg, sidan eller magen. Fjädersystemet kan hjälpa till så att sängen formar sig utifrån hur du ligger och du får du rätt hållning i ryggen. 

Eftersom kontinentalsängen är djupare än andra sängar minskar den också trycket på kroppen. En annan fördel är att om du ska ha en dubbelsäng behöver ni inte störas av skarven som annars uppstår mellan madrasserna eller sängkropparna. 

Ställbar säng

Den ställbara sängen är en säng som många drömmer om. Dessa sängar har en elektrisk motor som gör att du kan höja och sänka huvud- och fotändan. Det är en lyxig bekvämlighet och speciellt skönt för dig som gillar att spendera mycket tid i sängen. Du får en ergonomisk hållning och sliter inte på ryggen om du t.ex. gillar att läsa, titta på TV eller liknande i sängen eftersom höj- och sänkbarheten ger din rygg en bra hållning utan att slita på den. 

En ställbar säng kan också hjälpa dig med snarkbesvär eller som av medicinska skäl behöver kunna ställ om din säng. Även resårmadrassen i den här sängen har olika komfortegenskaper, likt kontinentalsängen, beroende på din kroppstyp och hur du sover. 

Förvaringssäng

Förvaringssängen är dig som värnar om förvaring och optimering av yta. Som du hör på namnet innehåller en förvaringssäng möjligheter för förvaring. Förvaringen är placerad under sängen med utdragbara lådor eller möjlighet att lyfta på madrassen. 

Det är en optimal säng för dig som bor litet eller har få förvaringsmöjligheter. Förvaringssängar finns både som ramsängar och kontinentalsängar, vilket gör att du kan kombinera de två bästa sängtyperna. 

Väljer du en kontinental förvaringssäng kan du också få den optimala komfort utifrån din kroppstyp och hur du sover.

About Andreas 5178 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.