Tjäna pengar till idrottslaget

bollsport

Nästan alla barn kommer någon gång i kontakt med lagidrott. Är det inte fotboll så är det kanske ishockey, innebandy eller basket. Förutom att det är nyttigt med fysiska aktiviteter, något som blivit allt ovanligare i vårt moderna samhälle, bidrar lagidrotten till gemenskap bland barn och unga. Det är också socialt utvecklande att samarbeta i grupp.

Utmaningar

Allt är dock inte frid och fröjd. Tuffare tider ställer högre krav på föreningslivet. Ökade kostnader för lokaler, uppvärmning och transporter har gjort det svårare att bedriva ideell verksamhet. Där kommunen förr gick in och stöttade hamnar allt mer av kostnaderna hos klubbarna själva, och i förlängningen hos de unga och deras föräldrar. Idrottsklubbar kämpar för sin överlevnad, rapporteras det i media, vilket gör att alla inte har råd och möjlighet att delta.

Idrottsklubbarna är därför tvungna att tänka i nya banor. Istället för att förlita sig på samhället får de ta sitt öde i egna händer och tjäna pengarna själva. Där kommer DelikatessKungen in, ett företag som i över 30 år har jobbat med försäljningssamarbeten. Barn och ungdomar i form av idrottslag, skolklasser och föreningar säljer företagets delikatesser på hemmaplan och får en del av vinsten.

Se inkomster som en del av verksamheten

Det är inget fel eller skamligt i att tjäna pengar till klubblaget. Tvärtom! På det här sättet gör man det möjligt för fler barn och ungdomar att hålla på med sport och idrott, och detta genom att tillhandahålla goda delikatesser av hög kvalitet. Laget säljer bland annat lufttorkad salami, lagrad cheddarost, ekologisk olivolja och belgiska chokladpraliner till företag eller privatpersoner på den egna orten eller på internet. Gör det till en naturlig del av klubbverksamheten. För att ha möjlighet att träna och tävla lägger ni lite tid på att tjäna pengar. Det är inte konstigare än att ett företag inte bara säljer. Först ska produkter och tjänster utvecklas och skapas, distributionskanaler tas fram och kundmassan bearbetas genom marknadsföring. Allt hänger ihop.

Främjar barns utveckling

Att i tidig ålder prova på försäljning eller annat arbete kan gynna både laget och de enskilda spelarna. Vad är lagidrott? Ett samarbetsprojekt mot ett gemensamt mål, ett ständigt förfinande av tekniker för att bli så bra som möjligt och därigenom nå framgång. Precis som försäljning. Lagets spelare blir inte bättre på fotboll eller innebandy genom att sälja delikatesser, men man lär sig att samarbeta och jobba hårt för att nå sina mål, och det har man nytta av även på idrottsplanen.

Dessutom ger arbetet kunskaper för livet. Genom att tjäna pengar till lagkassan lär man sig att ta kunder på rätt sätt, möta marknadens behov och – inte minst – att samarbeta i grupp. Alla spelare kommer inte att bli ”nya Zlatan”, förmodligen kommer de flesta i laget inte att spela fotboll i vuxen ålder, i alla fall inte professionellt. Alla ska däremot ut i yrkeslivet, många med stort ansvar, kanske arbeta som egenföretagare, och då kommer många erfarenheter från försäljningen av delikatesser att komma väl till pass.

Så här går det till

Laget väljer själva hur och var man ska sälja. Ersättningen är helt provisionsbaserad, så man behöver inte hålla reda på hur mycket tid man lagt ner. Först tar ni upp beställningar och när marknaden är bearbetad och spelarna känner sig nöjda med försäljningen levereras varorna till kunderna. Då tar man också betalt för varorna. På det här sättet behöver varken laget eller kunderna ligga ute med pengar och det blir inget osålt lager kvar eftersomDelikatessKungen skickar ut precis så många varor som laget sålt. Laget behåller sin andel av vinsten och sedan återstår bara att välja vad man ska göra med pengarna – åka på träningsläger, cupresa, en inspirationsresa för att titta på engelsk ligafotboll eller något helt annat.

About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.