10 punkter som gör dig till en bättre egenföretagare

Då var det dags igen för mig att skriva ihop ett par punkter igen med innehåll baserat på mina erfarenheter som egenföretagare och entreprenör i närmare 10 år. Det jag skriver om behöver inte stämma in på dig eller  fungera på dig och hur det ska fungera går tillbaka till dig som läser det och vill ta åt dig det. Personlig utveckling du vet.  Det är du som styr det, det är du som väljer. Jag ger dig en liten bunt tips och lite vägledning bara.

1. Gör det du älskar

Den ultimata situationen gällande att driva eget är att du som egenföretagare har en verksamhet som innefattar något du älskar och har passion för. För många är själva entreprenörskapet det som driver dem, men detta tåls att funderas på.

 2. Var alltid seriös

Att vara seriös och framstå som professionell i alla avseenden gällande ditt företag är väldigt viktigt. Speciellt på nätet idag, där varje uttalande och speciellt snedsteg noteras och arkiveras. Om du tar ditt företag på allvar och behandlar det väl så kommer andra göra det samma. Förutom hur du och ditt företag ses utifrån så ger det en bra effekt på dig själv och hindrar dig från att bli distraherad under din arbetsdag och håller dig fokuserad på det som ska göras.

3. Var tillgänglig

Jag är en stor förespråkare för att man ska skilja på jobb och fritid men som egenföretagare är gränsen lite svår att dra. Under denna rubrik vill jag därför blanda in både familj och kunder. Var tillgänglig för din familj när du sagt att du ska vara det (både du och dem behöver det) och var tillgänglig för dina kunder när du lovat dem att vara det. Du behöver inte svara i jobbtelefonen en söndagskväll klockan 23 om du inte lovat kunden det. Få saker som inte kan vänta till måndag morgon vill jag lova. Och tro mig du kommer få det där samtalet mer än en gång under din karriär.

Så vad gäller att vara tillgänglig under arbetstid så se till att kunna nås via telefon, mail, chat eller ta emot kunder på ditt kontor. Helt beroende på dina kunders behov och önskemål. För de är värda det, även fast det kanske inte alltid känns så. Glöm inte heller närvaron på den sociala webben med resurser så som Facebook och Twitter. Och då pratar jag om aktiv närvaro. Har du ett konto på någon av dessa sajter se då till att representera där.

4. Bli bäst på att nätverka

Detta är absolut inga svårigheter som det ser ut idag med alla sociala människor som lever för att nätverka med andra likasinnade. Detta gäller både på webben och i det "verkliga livet" . Så se till att vara där, vare sig det gäller en lunch med ett gäng branschkollegor, en Tweetup eller ett större event så som Sweden Social Web Camp. Våga synas, våga höras och glöm inte att lyssna och lära.. Ta plats, men på ett ödmjukt sätt och släpp in folk i din sfär.

Leta alltid efter möjligheter till att nätverka.

5. Bryt dig ut

En specifik bransch har ofta en begränsad räckvidd, vilket innebär att möjligheterna till försäljning eller tillväxt kan vara begränsad. Men det finns alltid möjligheter för dig att bryta dig ut från din sfär och bubbla och nå ut till ofta oanade marknader och människor. Det handlar om att våga testa och experimentera och genom det hitta vägarna som leder ut. Alltså våga vägra vara begränsad, det finns alltid mer att hämta.

6. Håll dig uppdaterad

Håll koll på din bransch och håll dig uppdaterad på de produkter och tjänster som säljs. Utbilda dig och läs på konstant för att hålla dig på samma nivå som, eller om du har tur ge dig ett försprång mot dina konkurrenter. Internet och den sociala webben ger dig ett konstant informationsflöde som är viktigt att ha koll på. Filtrera för din bransch och om nödvändigt närliggande och sätt upp verktyg så att det smidigt och tidseffektivt kan presenteras för dig.

Har du en stark vilja att lära dig och utvecklas så har du redan där en fördel mot många av dina konkurrenter som säkert sitter fast i gammalt tänk och gamla vanor.

7. Fokusera på dina styrkor

Du kan inte vara bäst på allt. Även fast du kanske tror eller önskar det, så är det ren och rak fakta. Så identifiera och fokusera på dina styrkor som får ditt företag att lyfta. Sortera ut det som andra skulle göra bättre och anlita någon att göra det åt dig.

8. Våga misslyckas

Få entreprenörsresor går raka vägen från start till mål. Det krävs ofta ett par misslyckanden och till och med konkursade bolag innan du hittar rätt. Vägen är krokig och guppig men det viktiga är att du hela tiden lär dig något och tar med dig det i nästa projekt eller företag.

En sann entreprenör är den som faller, reser sig snabbt och ser sig om efter nya möjligheter.

9. Gör något varje dag

Förutom dina dagliga rutiner och vanliga arbetsuppgifter varje dag se till att göra något, litet eller stort, som främjar tillväxten i ditt företag. Testa en ny marknadsföringsmetod, räck ut en hand till en potentiell samarbetspartner eller hitta den perfekta länken. Det är viktigt att komma ihåg att ditt företag bör växa också, även fast du kanske har nått en bra nivå där du tjänar bra med pengar så är det nyttigt, om inte för att öka företagets inkomst  så gör det för utmaningens skull.

En entreprenör utan ständiga utmaningar tror jag inte är en lycklig entreprenör.

10. Jobba hårt

Du förstod att den skulle komma va? Alla framgångsrika egenföretagare, stora som små, har jobbat hårt för att nå dit de har kommit. Jag vill inte säga  "det finns inga genvägar" men jag säger "det finns inte så många genvägar". Så bit ihop och ta i för du har ett par tuffa år framför dig. Tuffa men roliga skulle jag vilja säga.

 

About Andreas 5202 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.