Spelinspektionen inför ytterligare restriktioner på online spel

Den svenska spelmarknaden har varit reglerad bara strax över ett och halvt år, sedan 1 januari 2019. Den då nya lagen innebar att bolag som erbjuder spel på den svenska marknaden ska ha en svensk licens utfärdad av Spelinspektionen, samt betala skatt i Sverige. Men under den tiden har det kommit en hel tillägg och nya restriktioner mot spelbolagen, vissa bra och andra som kritiserats hårt. 

Så sent som 2 juli trädde en ny förordning i kraft som bl.a innebar att spelbolag bara får erbjuda bonusar upp till 100 kr och en insättningsgräns på 5000 kr per vecka på nätcasino. Det hade sin grund i att social- försäkringsministern Ardalan Shekarabi påstod att sig ha sett ökad spelaktivitet under corona pandemin, något som senare avslöjades som en bluff. Många stora spelbolag varnade att dessa åtgärder kommer driva bort spelarna från svensk licensierade bolag, till de som saknar svensk licens och de skyddsnät som kommer med den. Dessa regler är dock bara tillfälliga om man ska tro det som sagts. 

Den 14 september klubbade Spelinspektionen igenom nya förbud kring betting på fotboll som börjar gälla från 1 januari 2021. Med syfte att motverka matchfixning kommer spelare bara få betta på de fyra högsta divisionerna i fotboll, dvs Allsvenskan, Superettan, division 1 och  division 2. Det är sedan tidigare förbjudet att betta på lag där en majoritet av spelarna är under 18 år. Nu blir det också förbjudet att spela på individuella prestationer på spelare under 18 år, oavsett vilket lag och liga spelaren spelar i. Utöver detta så blir det förbud mot spel på regelbrott som gula kort, röda kort och straffar. Även detta har kritiserats i viss mån, men inte lika starkt som de tidigare beslutet.Besök Spelinspektionens hemsida för att läsa mer om de nya reglerna

About Andreas 5206 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.