Att springa fritt

Löpning är en av de mest befriande och välgörande utomhussporterna då man helt och hållet förlitar sig på sin egen kropp och mentala styrka. Människor som sprungit under en längre tid talar om en kick, en runner’s high som engelsmännen säger, som uppkommer både under och efter en löprunda. Man kan närmast likna känslan vid ett glädjerus eller att vara förälskad. Känslan uppkommer till följd av en kemisk reaktion i kroppen där bland annat adrenalin och lyckohormonet oxytocin frigörs och får individen att känna sig glad och upprymd.

Löpning handlar också om ren fysisk styrka och går man som nybörjare rätt till väga kommer man att märka en ökad prestationsförmåga relativt snabbt. Både kondition och muskler tränas när man springer och för att komma igång krävs några enkla förberedelser.

Rätt skor

Det är något av en myt att löpning framkallar en massa skador och slitage på kroppen. I själva verket handlar det om att man har på sig bra löparskor, helst sådana som man provat ut i speciella löplabb. Där iakttar man bland annat hur man sätter ner foten och man mäter fotbelastningen. Detta brukar gå till på två olika sätt: först får man stå på en slags glasruta där man med blotta ögat kan se hur man fördelar sin kroppsvikt, och sedan få man springa på ett löpband medan fotarbetet filmas med en kamera. Här kan man till exempel se om en person springer lite snett eller bakåtlutat. Med denna viktiga information kan försäljaren sedan rekommendera lämpliga skor som är anpassade efter den personliga ansatsen och springstilen,

Rätt teknik

Den andra och minst lika viktiga faktorn för att undvika problem under löpningen är att man har rätt kroppshållning och metod när man springer. Oavsett om man är marathon löpare eller glad amatör är tekniken A och O för att man skall komma långt, liksom för att undvika skador. Grundprincipen är att man springer med avslappnade axlar och händer (många nybörjare springer med hårt knutna nävar vilket ger onödiga spänningar), lite lätt framåtlutad så att gravitationen är på löparens sida. Vidare ska benen vara lätt böjda, vilket ger en slags naturlig stötdämpning.

Hur länge och ofta kan man springa?

De flesta tränare brukar rekommendera att man låter det gå cirka 48 timmar mellan liknande träningspass. Med andra ord vill man låta specifika muskelgrupper i kroppen få vila och återhämta sig. Det är därför att rekommendera att man varierar sin löpträning med andra former av motion, som simning, hiking, cykling eller styrketräning.

Många löpare tycker dock om att springa nästan varje dag och tillhör man denna kategori kan man hjälpa kroppen genom att variera sätten man löper på. På måndagen kan man ta ett längre pass, på tisdagen en kortare men snabbare runda, på onsdagen en löptur med många backar och så vidare. Detta ger inte bara en bra variation, utan förhindrar dessutom att musklerna vänjer sig för mycket och därmed presterar mindre.

Fördelarna med att löpa är många, och förutom ökad kondition, starkare fysik och lyckorus ger denna form av utomhussport en möjlighet att leva närmare naturen och en känsla av att man kan prestera mycket mer än man tror. Man behöver inte heller oroa sig över tidspress och öppettider; allt man behöver göra är att sätta på sig löparskorna och att öppna ytterdörren!

About Andreas 5206 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.