ROT-avdraget förklarat

Vad är egentligen ROT för något, undrar du kanske? Du har antagligen hört om ROT förut även om du själv inte har utnyttjat tjänster med ROT-avdraget. Men vad betyder ROT och vad innebär ROT egentligen? Låt oss nu titta lite närmare på den saken i denna lilla artikel.

ROT är ett slags avdrag som man kan få göra från sin skatt för den arbetskostnad som uppstår om man anlitar något företag. ROT är en förkortning och den står för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad. Man får inte avdrag för materialet eller kostnader för resor för de som utför arbetet.

Förr i tiden behövde man själv ansöka om ROT eller RUT och avdrag för det. RUT är ett snarlikt avdrag men för andra slags tjänster. Numera så behöver man inte själv ansöka om avdraget. Det gör i stället den som utför allt arbete (alltså inte nödvändigtvis den som gör jobbet, men företaget som man hyr in eller anlitar). Man får dra av för tjänster till ett värde av maximalt 50 000 kronor per person och år och potten är för både RUT och ROT. ROT är ett avdrag på skatt så man behöver betala in skatt också för att dra av ROT-avdrag. Så man behöver alltså, med andra ord även en skattepliktig inkomst som det dras skatt på.

Hur stort är egentligen ROT-avdraget som man får göra?

Storleken är ganska stor och varierar något. För i tiden när Alliansen regerade i Sverige så var ROT-avdraget större och låg på 50 procent, men den nya regeringen sänkte ROT-avdraget från 50 procent till 30 procent. Det betyder med andra ord att om man anlitar någon som ska till exempel bygga om i hemmet, så blir det nya ROT-avdraget till exempel 3 000 kronor på en kostnad på 10 000 kronor. Det tidigare avdraget hade varit 5 000 kronor på samma summa på 10 000 kronor. Man får dra av max 50 000 kronor per år för ROT-avdrag, men man har samtidigt en total pott på 50 000 kronor för både RUT och ROT, så om man drar av till exempel 39 000 kronor för ROT på ett år så har man endast 11 000 kronor kvar att dra av RUT för.

För den som har fyllt 65 år så är Rut-avdraget för övrigt större, nämligen 50 000 kronor per år. Den som är över 65 år har alltså möjlighet att dra av mer för just rut än den som är under 65 år, men däremot så finns det ingen möjlighet att dra av mer än 50 000 kr totalt för både RUT och ROT.

Eftersom ROT och RUT beräknas per person och inte per hushåll eller per fastighet så kan man säga att reglerna missgynnar de ensamhushåll som finns. En ensamstående mamma som bor i villa kan endast dra av 50 000 kronor per år för ROT eller 25 000 per år för RUT. Ett par med två vuxna kan dra av som mest 100 0000 kronor per år för ROT eller maximalt 50 000 kronor per år för RUT.

(Källa: skatteverket.se)

About Andreas 5202 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.