Slowcooker – En favorit i köket

En slowcooker används för att göra så kallade långkok. I praktiken innebär det att koka råvaror på låg temperatur under lång tid. Maten blir mör och smaken bevaras, samtidigt som råvarorna behåller fler näringsämnen. Egentligen är det inget nytt fenomen. I USA kallas grytorna för crock-pots och har använts flitigt sedan 70-talet. I Sverige börjar allt fler få upp ögonen för detta sätt att tillaga mat.

Hur du använder en slowcooker

Enklast är att se den som en modern form av en klassisk keramik- eller gjutjärnsgryta. De är ofta ganska stora och tunga. Allt som krävs för att komma igång med matlagningen är en slowcooker, en kniv och en skärbräda. Vill du att kött ska tillagas snabbare hjälper det att skära köttet i mindre bitar. Grönsaker blir generellt sätt klara snabbt och de som har mjuk karaktär bör inte skäras alls.

När du har dina råvaror förberedda är det bara att slänga ner dem i slowcookern. Följ receptet och gör rätt inställningar på produkten. Sedan är det bara att köra igång och låta maten tillreda sig själv medan du gör någonting annat. Vissa påbörjar matlagningen under morgonen och går sedan till jobbet, men enligt bruksanvisningen är det bäst att inte lämna en slowcooker helt obevakad under alltför långa tidsperioder.

Många olika användningsområden

Nästan allt kan tillagas i en slowcooker. Grönsaker behåller ett vackert utseende och spänst. Olika köttprodukter krymper inte lika mycket som när de tillagas i ugn eller stekpanna. Alltså spelar det inte så stor roll om du väljer fisk, kyckling, fläskkött, nötkött eller grönsaker. Tänk också på att olika hårda råvaror kan läggas i en slowcooker för att förkokas. Sedan kanske du lägger köttet på grillen och får ett mörare kött som fortfarande får den goda grillsmaken du är ute efter. Ytterligare ett användningsområde är att göra såser som smakar bättre om de tillagas under lång tid, till exempel tomatsåser. Överlag är möjligheterna goda att experimentera med en slowcooker. Risken att helt förstöra råvaror är relativt låg.

Tips för att uppnå ett bra resultat

Ett nybörjarmisstag för de som just börjat använda en slowcooker är att fylla på med för mycket vätska. På grund av den låga temperaturen behöver du inte oroa dig för att vatten snabbt kokar bort. Satsa istället på att använda rätt mängd från början.

Vill du ha en fin och smakrik yta på köttråvaror är det inget som hindrar dig från att först bryna i en stekpanna, sedan lägga råvaran i din slowcooker. Undvik att dela mjuka grönsaker innan de läggs ner. Är bitarna för stora är det bättre att skära dem i bitar efter tillagningen. Under själva tillagningsprocessen bör du också försöka motstå frestelsen att lyfta på grytlocket. I värsta fall släpper du ut så mycket värme att processen stannar av.

Fördelar med att använda en slowcooker

  • Eftersom billigare kött också kan göras mört och smakrikt med metoden, finns möjlighet att välja mer prisvärda alternativ. På sikt går det att spara mycket pengar på råvaror.
  • Undvik allt extra fett som behöver tillsättas när du till exempel lagar mat i stekpannan. Antalet kalorier minskar och många menar också att slowcooking är bra för att behålla en större andel viktiga näringsämnen som mineraler och vitaminer.
About Andreas 626 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.