Aktiesparande för nybörjare

Nu när börsen har rasat är det ett utmärkt tillfälle att fynda aktier som kan stiga i värde efter krisen. Men är inte aktier svårt att lära sig och tar det inte lång tid att förstå hur det fungerar? Är du nybörjare kan det verka skrämmande med investeringar, men med rätt information kan du komma igång på nolltid.

 

Det finns mycket gratismaterial att ta del av om du vill lära dig aktier, men det rekommenderas att du går igenom någon slags grundutbildning för att inte bli överväldigad av all information. Är du intresserad av en steg-för-steg-guide som går igenom det viktigaste, läs mer här så har du snart en bra överblick.

 

Kort förklarat är aktier en investering som man gör med sina sparpengar istället för att låta dem sitta på sparkontot. På aktier kan man få större avkastning och pengarna växer mer än om de sitter still på ett sparkonto med låg ränta. Med grundläggande kunskaper kan många nybörjare få en avkastning på 5-6 procent per år, men du måste komma ihåg att alla investeringar kommer med en risk. Dina pengar kan gå förlorade om du har otur, så investera aldrig pengar som du behöver för att klara vardagen. Spendera tid på att lära dig vad du kan investera i och hur börsens svängningar fungerar för att minska riskerna.

 

Du ska alltid tänka långsiktigt när du investerar. Fokusera inte på hur aktierna går upp och ner varje dag, utan tänk på hur det utvecklar sig på lång sikt. Många nybörjare säljer sina aktier så fort det pekar lite neråt, men det är ofta ett misstag eftersom de snabbt kan öka i värde igen.

 

Vinsten får du genom att sälja av aktier eller genom aktieutdelning. Aktieutdelning är en andel av företagets vinst som delas ut till aktieägarna. När du äger aktier äger du en del av bolaget som du har investerat i och därför har du rätt till en del av deras vinst. För svenska aktier är det ofta aktieutdelning en gång om året, men en del aktier delar ut pengar upp till fyra gånger per år. 

Du kan investera i enstaka aktier i bolag som du är intresserad av eller som du tror kommer gå bra i framtiden. Det går även att investera i fonder som är en samling med värdepapper i form av exempelvis aktier eller räntebärande tillgångar. Köper du enstaka aktier ska du alltid diversifiera dina investeringar. Det innebär att du köper flera olika aktier och inte satsar allt på samma bolag eller i samma bransch. På så sätt sprider du riskerna och går inte under om en aktie rasar eller en bransch krisar. Med fonder är diversifieringen redan färdig och därför väljer många att spara på det sättet.

About Andreas 5199 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.