Ett yrkestest hjälper dig hitta rätt karriärväg

Den genomsnittliga människan tillbringar en mycket stor del av sitt liv på arbetet. Sett till antal timmar i livet träffar många av oss sina kollegor oftare än de egna barnen. Med det i åtanke är det inte konstigt att yrkesvalet är en mycket viktig pusselbit i området personlig utveckling och självförverkligande. Kan man ens vara lycklig i livet om man vantrivs med sitt jobb?

Vissa människor vet redan som barn vad de vill jobba med när de blir stora. De har en tydlig bild av vad de vill göra, och förverkligar den sedan via studier, en lärlingsplats eller genom att lära sig yrket på egen hand. Andra upplever det mycket svårt att välja karriär. Kanske undrar du vad det är som säger att ett visst arbete skulle vara perfekt för just dig? Ett yrkestest kan hjälpa dig hitta rätt karriär.

Karriärbyte mitt i livet – testa dig fram till rätt jobb

Till och med de personer som fullföljde sin barndomsdröm om att bli polis, brandman eller läkare kan komma att ifrågasätta sitt val i vuxen ålder. Kanske var den där drömmen bättre i teorin än i praktiken? 

Om något skaver i livet kan det hjälpa att se över alla livets områden med en kritisk blick, inklusive ditt karriärval. Du kan till exempel använda dig av listan på dessa enkla steg till ett lugnare liv för att kunna ställa rätt frågor till dig själv. Känner du att ditt nuvarande arbete gör det möjligt att leva som du vill? 

Om det inte gör det kan det vara dags att byta. Det finns gott om tid för ett karriärbyte mitt i livet – men kanske inte så mycket tid att du har råd att utbilda dig till ytterligare ett yrke du inte trivs med. För att vara på den säkra sidan bör du se till att yrket du väljer stämmer överens med din personlighet, som i den här åldern troligen är mindre flexibel än i unga år. 

Med hjälp av ett yrkestest, som även kan kallas karriärprov, kan du sålla bort yrken som inte passar dina önskemål och förutsättningar. 

Ung och grön på arbetsmarknaden – rätt yrkesval ger störst chans till jobb

Det har knappast undgått någon att arbetsmarknaden befinner sig i ett känsligt läge. I press och media rapporteras kontinuerligt om stigande arbetslöshet. Du som tar dina första stapplande steg ut mot yrkeslivet kan säkert uppleva detta som skrämmande. Sannolikt vill du maximera dina chanser att få jobb efter dina studier.

Ett sätt att maximera dessa chanser är självklart att välja ett så kallat bristyrke. Ett bristyrke är ett arbetsområde där behovet av personal är större än antalet arbetssökande med rätt kompetens för yrket. 

Det kan dock vara mycket svårt att sia om framtiden, även för experter på området. Det finns inga garantier för att det som ses som ett bristyrke idag fortfarande är det när du tar examen. Sett ur det perspektivet kan det vara mindre lyckat att utbilda sig inom ett yrkesfält bara på grund av rådande eller eventuellt kommande läge på arbetsmarknaden.

Detta är särskilt sant om du känner dig osäker på om du verkligen kommer att trivas med ett visst yrke, även om det påstås i princip garantera dig jobb efter examen. De flesta människor presterar nämligen sämre i en yrkesroll som de inte passar i eller inte trivs med. Det kan göra det svårt att gå vidare till en riktig fast tjänst efter en provanställning.

Ett test som matchar din personlighet med passande yrken gör det lätt för dig att sålla bland kommande bristyrken för att kunna göra ett strategiskt bra val på alla plan. Glöm inte att det inte bara är arbetsgivaren som ska ha behov av dig – du ska trivas på jobbet också!

About Andreas 5203 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.