Byta torkarblad på bilen

Inlägget är skrivet i samarbete med Mekster

Vindrutetorkarna är en av de viktigaste förbrukningprodukterna på din bil. Om du hamnar ute i regnet med ett par dåliga vindrutetorkare kan din sikt försämras drastiskt, vilket ökar risken för en olycka avsevärt.

När du sitter bakom ratten är inget viktigare än god sikt. Men de flesta förare väntar oftast för länge med att byta ut sina torkarblad. Torkarbladen bör bytas ut ca var sjätte månad. Gummibladen torkar ut med tiden på grund av användning och sol och om de används mer regelbundet av olika nledningar som till exempel mer extremt väder där du bor och kör gör att de försämras ännu mer med tiden. Särskilt kalla förhållanden påverkar, så som Svensk bilförare kan det vara läge att kolla oftare, för att komma ihåg kan man till exempel kontrollera vindrutetorkarna varje gång man tankar för att se till att de fortfarande fungerar som de ska. Hur vet du annars att du behöver nya torkarblad? De uppvisar några av följande problem:

  • Strimmigt vatten
  • Gnisslande
  • Lämnar en hinna när de torkas
  • Oregelbundna rörelser
  • Synliga skador som revor eller korrosion

Att välja rätt torkarblad

Det finns en mängd olika alternativ för torkarblad, men det viktigaste är förstås att se till att du har rätt blad för ditt bilmärke och din bilmodell. Det finns sedan båda budgetvarianter och märkesprodukter att välja mellan.

Om du kör en vanlig bil från ett stort märke är chansen stor att du kan hitta kompatibla vindrutetorkare i ditt lokala biltillbehörs- eller varuhus. Om du kör en lite mindre vanlig bil kanske du måste gå in på nätet för att hitta en uppsättning som passar. Jag personligen hittade mina på Mekster.se som har riktigt bra priser och utbud av torkarblad.

Hur byter jag torkarblad på bilen?

Först drar du upp hela vindrutetorkaren så att den står vertikalt. Vrid sedan bladet vinkelrätt mot armen så att gångjärnet är synligt. Du kommer att märka en liten flik på ena sidan av gångjärnet. Dra ut den fliken tills det hörs en knäppning och dra sedan torkaren nedåt, mot bilen. Nu när bladet och armen är separerade kan du ta bort bladet genom ett av hålen på bladet.

Att sätta dit de nya torkarbladen är lika enkelt som att skjuta in den i exakt samma spår som det gamla torkarbladet. Det är bara att rikta in det nya bladet på kroken på torkararmen och skjuta upp det tills du hör och känner ett klick som visar att bladet har snäppat fast på plats.

About Andreas 5199 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.