LEI-certificate

Ett LEI-nummer (Legal Entity Identifier) är en kod för juridisk person och definieras som en unik 20-teckig alfanumerisk sträng.

LEI:s betydelse är att definiera en juridisk person t.ex. ett företag, en organisation, ett statlig myndighet eller en fond på global basis och att identifiera transaktionsskyldiga parter i finansiella system. När det har utfärdats kan numret n användas för att representera den juridiska personen i finansiella transaktioner eller användningsområden som kräver verifierade organisationsidentiteter.

LEI krävs av alla parter som deltar i reglerade transaktioner. De utgör en offentligt tillgänglig verifierbar källa till vem som är vem och vem som äger vem.

LEI-numret är baserat på ISO 17442-standarden och varje LEI-nummer tilldelas endast en enda juridisk person i hela världen.

Ekosystemet, som kallas GLEIS, underhålls och drivs av Global LEI Foundation (GLEIF).

LEI-nummer snabbt förklarat

● LEI-nummer – identifieringskod för juridiska personer
● En unik identifieringskod för enheter som handlar på finansmarknader (aktier, obligationer, forex och så vidare.).
● Varje affär som genomförs på marknaderna kommer att kopplas till den andra motparten med ett LEI-nummer.
● Används av tillsynsmyndigheter för att övervaka finansmarknaderna.
● LEI kopplar samman finansmarknader, företag och tillsynsmyndigheter.
● Utfärdandet av ett LEI-nummer utförs av GLEIF-ackrediterade LOUs.
● GLEIF – Global Legal Entity Identifier Foundation

Vem behöver ett LEI-nummer?

Legal Entity Identifiers krävs av alla juridiska personer som regelbundet genomför finansiella transaktioner, inklusive köp av aktier, obligationer och andra värdepapper.

I allmänhet måste finansiella institutioner som banker, investerings- och försäkringsbolag ha LEI-nummer. Exempelvis krävs det att värdepappersföretag och deras kunder i EU har ett LEI-nummer. EUs myndigheter har fått i uppdrag att vägra handel mellan värdepappersföretag och kunder om inte båda sidor har ett LEI-nummer.

Vem utfärdar LEI-certifikat?

LEI kan köpas genom så kallade Local Operating Units, LOU. Efter att ha ackrediterats av GLEIF kan varje LOU sälja LEIs till ett pris som de själva väljer. Många tar ut mellan 400 och 1500 kr och det tar från några timmar till några dagar för att få det utfärdat. Om du ger det lite tid går att att söka, jämföra och då hitta billigast LEI-kod i Sverige just nu.

About Andreas 564 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*