Låt oss snacka pengar

Deg, stålar, cash, slantar, ja kärt barn har många namn. Många kan tycka att det är lite tabu att prata om pengar, andra tycker bara att det är allmänt jobbigt och vissa tycker att man inte ska tala om vad man tjänar i lön. Jag är motsatsen till detta, jag har absolut inga problem att prata med vänner om min privatekonomi och mina privata lån.

 

Först och främst

Jag vill skriva detta inlägget med syftet att göra det lite enklare att prata om pengar, speciellt för er som tycker det kan vara ett litet vanskligt ämne. Jag kommer att ta upp hur du kan lägga upp en budget, förklara lite hur jag tänker kring ekonomi och framförallt – vardagssparande. Notera att detta endast är mina egna tankar, det finns alltså ingen professionell källa, om inte det är angivet. 

 

Lån

Vissa lån måste man bara ta – till exempel huslån, studielån etc. Sen finns det ju andra lån man kan ta – idag skulle jag själv aldrig ta smålån, men det kan ju också bero på att jag inte är i den situationen just nu. 

Vad som är väldigt viktigt om du behöver ta ett snabblån är att jämföra och välja det lånet som passar dig bäst. För några år sedan tog jag ett lån och vad jag gjorde innan var att jag jämförde ett antal lån innan jag tog ett beslut, det gjorde jag via lånakuten.

 

Budget

Även om du är en person som inte behöver förhålla dig till någon speciell budget – så kan det vara skönt att göra det. Det gör också att du har lite koll på dina utgifter vilket är bra i detta överkonsumtionsamhälle vi skapat. 

Innan du gör en budget kan det vara bra att skriva ner dina utgifter. På så sätt blir det enklare sen att lägga en budget. 

 

Vad är då en rimlig budget?

Jag tycker att det är jätteindividuellt. Det beror ju på, har man barn, hur många barn har man, bor man i stort hus eller liten lägenhet? Experter säger att det är rimligt att lägga ungefär 50 procent av sin inkomst på sånt man måste lägga pengar på, till exempel mat, hyra, busskort, lån. 30 procent ska vara rörliga pengar, alltså utgifter på nöjen eller om något annat kommer upp som behöver betalas snabbt. Då har vi 20 procent kvar till sparande (om sparande är ett alternativ för dig just nu i din livssituation dvs). 

 

Vardagssparande 

Här är mina bästa knep för att spara några slantar: 

  • Jag jämför köp. Till exempel, handlar till middagen – är Hemköp eller ICA billigast?
  • Ger mig själv köpstopp vissa veckor. 
  • Rensar hemma och säljer saker av värde. 
  • Har vego-veckor, vegetariskt kostar mindre än kött.
  • Har alltid lunchlåda samt kaffetermos.
  • Åker oftast kollektivt – bensinen är alldeles för dyr nu! 
About Andreas 627 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.