Bouldering – En fullkropsträning

När man nämner ordet klättring är den första tanken som dyker upp hos många bergsklättring och att bestiga kilometerhöga berg. Riktigt så avancerat behöver det inte alltid vara, utan klättring är en sport som passar bra även för nybörjare. Den enklaste formen av klättring kallas för bouldering och innebär att man klättrar på ett mindre klippblock. Här behövs ingen sele eller linor utan man håller sig på låg höjd (ett klippblock får enligt Svenska Klätterförbundet inte överstiga sex meter för att få kallas bouldering) och kan istället använda sig av en så kallad crash pad, en sorts matta som skyddar vid eventuella fall. Vid bouldering ligger inte fokus på att klättra så högt som möjligt utan på att lösa ”problem” som det kallas. Ett problem kan innebära att man ska följa olika leder upp över klippblocket, ofta finns det leder med varierande svårighetsgrad för att man ska kunna trappa upp i takt med att man blir en bättre klättrare.

Vid bouldering behöver inte fokus alltid ligga på att lösa problem. Det är även ett utmärkt sätt att träna upp sin klätterstyrka på, genom att till exempel klättra fram och tillbaka i sidled under ett visst antal minuter för att öva upp sin uthållighet. Klättring kräver nämligen en hel del styrka i armar och fingrar och det tar tid att öva upp styrkan där. Är man nybörjare bör man ta det extra försiktigt, det är nämligen vanligt att råka ut för överbelastningsskador när man använder andra muskelgrupper än de man brukar i vanliga fall. Både musklerna och lederna måste få en chans att vänja sig gradvis vid den nya belastningen. Men det är inte bara händer och armar som jobbar hårt, vid klättring aktiveras i princip hela kroppen. Fötterna för att ta sig upp, magen och ryggen för att hålla balansen och inte minst hjärnan för att hålla uppe koncentrationen och inte falla ned. Klättring ger ofta en riktig adrenalinkick och det kan kännas skrämmande i början att börja klättra om man inte är van. Mycket hänger också på tekniken, det är vanligt att man som nybörjare använder armarna och fingrarna mer än man behöver för att ta sig upp. Att öva upp tekniken och lära sig att framför allt klättra med fötterna är något som minskar belastningen på händerna rejält. Ett enkelt sätt för att bli mer medveten om hur man använder fötterna är att flytta dem så tyst som möjligt. Det innebär att man inte får skrapa i något eller göra någon form av ljud med fötterna. Med den här metoden ökar man medvetenheten kring sin fotteknik och dessutom sparar man på skorna som slits mindre.

Det krävs inte lika mycket utrustning vid bouldering som det gör vid bergsklättring eller topprepsklättring. Endast några få saker behövs och det är som tidigare nämnt en crash pad, ett par klätterskor för optimalt grepp och en kritpåse med ett sorts högkvalitativt magnesium, som ger ett bättre grepp för händerna. Med detta med sig är man väl förberedd för ett äventyr fyllt av problemlösning på boulderklippan.

About Andreas 5180 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.