Tips när du ska byta elbolag

Inlägget är skrivet i samarbete med Bytelbolag.se

Jag är ju villaägare och är en person som är i bland dem som har mest att tjäna på att göra ett mer aktivt val jämföra elbolag inför val av elavtal. Jag är ju en sådan gubbe som jämför för att bå bästa pris på allt jag köper. Nätet är ju fantastiskt när det gäller det. Några klick bort så vet du om du har fått det absolut bästa priset som går att få just nu.

När det kommer till elräkningen finns det chans att spara tusenlappar varje år. Vad är viktigt att tänka på vid byte av elbolag?

Jämför många olika elbolag

Ju fler bolag som jämförs när du ska byta elbolag, desto större chans är det att hitta de lägsta priserna. Det går att själv gå in på alla sidor och jämföra priser och villkor, eller använda en jämförelsesida. Tänk på att räkna med din ungefärliga förbrukning för att få en slutgiltig summa inklusive fasta avgifter och förbrukningsel. Det lönar sig alltid att jämföra, och när det gäller el finns mycket pengar att spara.

Välj grön el

Miljöfrågan är stor och när det kommer till elbolag finns chans att göra en god gärning för miljön. Välj grön och naturproducerad el som vindkraft, solenergi eller vattenkraft. I stort sett alla elbolag erbjuder detta numera. Här har du möjlighet att göra ett riktigt klimatsmart val.

Ha koll på nuvarande avtal

För att veta om och hur mycket pengar du kommer spara är det viktigt att ha koll på det nuvarande elavtalet. Det nya avtalet kanske har högre kWh kostnad, men lägre fast avgift, vilket kan innebära en lägre räkning. Dessutom är det viktigt att kolla upp att det inte är någon bindningstid som du är skyldig att betala för. Säg upp elavtalet i god tid och byt när uppsägningstiden har löpt ut. Vissa elbolag erbjuder sig att betala för din uppsägningsavgift om du byter till dem. Detta kan vara värt att fråga om.

Har du gjort ett aktivt val när det gäller elavtal eller har du av bekvömlighet kvar det du alltid haft? Kommentera gärna nedan.

About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.