5 tips till dig som ska körkort

Inlägget är skrivet i samarbete med Trafiko.se

Att ta körkort är något som för många är efterlängtat. Det finns dock en hel del att tänka på gällande att ta körkort och om körkortsfrågor.

Köp den aktuella teorin

Att köpa gamla teoriböcker för att man tror att man sparar pengar är relativt dumdristigt. De flesta regler är kvar från ett år till ett annat, men många smådetaljer som kan få dig att kugga vid teoriprovet är viktiga att känna till. Gränsen för vad som är gammal teori går vid 1-2 år tillbaka, mer än så rekommenderas inte.

Övningskör

Övning ger färdighet och såvida inte du kört något motorfordon i trafiken innan så rekommenderas att du övningskör både privat (om möjligheten finns) och vid en trafikskola. Oftast finns förmånliga paketpriser för dig som är nybörjare.

Diskutera teorin med dem som redan har körkort

Genom att ställa frågor till dem som redan har körkort får du en inblick i hur de med erfarenhet ser på reglerna. Deras kunskaper behöver inte alltid vara korrekta, men de kan veta hur man kan tackla problem som uppstår i trafiken. Det är naivt att tro att man är en färdig ”förare” när man tagit körkortet. Det krävs helt enkelt erfarenheter av trafiken och en insikt i hur man själv beter sig i trafiken. En prövotid på 2 år ges för alla nyblivna körkortstagare (A, B).

Var utvilad och fokuserad på provdagen

Teoriprovet är tidsbestämt och därför är det viktigt att inte distraheras av andra. Öva gärna på digitala körkortsfrågor på till exempel Trafiko, för att få en verklighetstrogen upplevelse. När det gäller körprovet är det viktigt att vara utvilad för att enkelt lösa de situationer som uppstår.

Ta körkortet som ung

Det är bra att få körkortet i åldrarna 18-30 eftersom du då är ung och enkelt kan ta till dig information. Dessutom ökar det ens chanser att få jobb.

About Andreas 825 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.