Vad är en VPN?

En VPN (virtuellt privat närverk) är ett säkerhetsprogram som skapar en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk.

Vad används en VPN till?

En VPN skyddar din internettrafik och döljer din identitet från din internetleverantör, mobiloperatör och andra som vill åt din information när du är ute och surfar på nätet. På så sätt kan du hålla dig dold från de hemsidor, applikationer och tjänster du använder som försöker spåra dig eller göra intrångsförsök och få tillgång till information du inte vill någon ska ha tillgång till. Detta gör det även säkrare för dig att undkomma hackare och gör det möjligt för dig att styra över din egna hastigheter när du vill streama eller spela.

Om du använder dig av en VPN så kan du hålla dig ansluten till det lokala kontorsnätverket på din arbetsplats, och även få tillgång till blockerade sidor när du befinner dig i skola eller på arbetsplats. Du kan också använda dig av en VPN när du är ute och reser utomlands. Till exempel, du reser till Kina och vill kolla in videos på YouTube när du ligger och slappar på hotellrummet, men så märker du att du inte har åtkomst till YouTube eftersom sidan är blockerad. Då kan du använda dig av en VPN för att kunna använda Youtube, trots att den är blockerad där du befinner dig.

Du kan till och med använda en VPN om du t.ex. vill få tillgång till applikationer i Google Play butiken som bara finns tillgängliga i Japan, så kan du använda dig av en VPN för att byta din geografiska position, det vill säga ändra din IP -adress. På så sätt kan du få tillgång till applikationen som om du befann dig i Japan. Detta fungerar även på streamingtjänster som Netflix och Hulu, och kan då ge dig extra innehåll som inte annars fanns tillgängligt för dig att se.

Hur fungerar en VPN?

En VPN styr din internettrafik till en av VPN-tjänstens servrar där den krypteras. På så sätt så ersätts din IP-adress med VPN-serverns IP-adress istället, och då kan inte de hemsidor eller tjänster du använder se din verkliga IP-adress eller vilken enhet du använder.

About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.