Världens starkaste chili

carolina reaper

Carolina Reaper är officiellt världens starkaste chili enligt Guinness rekordbok. Den är het, och när vi säger het så menar vi het. Carolina Reaper kan nå en toppnotering på 2,2 miljoner SHU.

Vad är Carolina reaper chili?

Detta är en extremt het chilipeppar som utvecklats av en odlare vid namn Ed Currie och är för närvarande den hetaste pepparn i världen. Den kallas också HP22B-peppar. År 2013 var den över 7 generationer gammal. Ed skapade denna chilipepparplantsort genom att korsa en pakistansk Naga med en Red Habanero-typ från St Vincents Island i Västindien. Den förädlades i South Carolina och testades på över 2,2 miljoner Scoville Heat Units (med ett medelvärde på 1 641 000 SHU) av Winthrop University.

Hur stark är Carolina reaper?

Den hetaste chilin i världen för närvarande, med hela 1 400 000 Scoville Heat Units på Scoville-skalan till brinnande 2 200 000. Jämfört med en genomsnittlig jalapeno-peppar är den 175-880 gånger hetare. Jämför det med en typisk jalapenopipeppar, som i genomsnitt har cirka 5 000 Scoville Heat Units, och den starkaste Carolina Reaper är upp till 440 gånger hetare. Det är vansinnigt starkt!

Hur ser Carolina reaper ut?

Det kan vara bra att veta hur världens starkaste chili ser ut om man vill undvika att få i sig den. Carolina Reaper är en mindre chilifrukst som är 2,5-5 cm bred och 5-7,6 cm lång. Skotten mognar och får en livlig röd färg. Skalet tenderar att ha en knölig konsistens, även om vissa kan ha en mjukare konsistens. Ett utmärkande kännetecken är en typisk skorpionliknande svans, ungefär som hos en scorpion pepper.

Carolina reaper hetaste chilin sedan 2013

I augusti 2013 konstaterade Guinness World Records att Smokin’ Ed’s Carolina Reaper® officiellt är världens starkaste chilipeppar. Den heter ursprungligen ”HP22BNH7” och odlades fram av odlaren Ed Currie, som driver PuckerButt Pepper Company i Fort Mill, South Carolina.

Den ursprungliga korsningen var mellan två tidigare världsrekordhållare, spökpepparn och en Red Savina Habanero. Den är hittills världens hetaste hybridpeppar.

Ed Currie började odla paprika på grund av sitt intresse för hälsofördelarna med heta paprika, som berodde på hans familjs historia av tidiga dödsfall i hjärtsjukdomar och cancer. Han upptäckte att ursprungsbefolkningar runt om i världen som äter varm paprika till måltiderna har extremt små förekomster av dessa sjukdomar, vilket fick honom att fokusera på paprika som en läcker och hälsosam basmat. Läs mer om Ed Currie här.

På senare tid har det uppstått en viss debatt om huruvida Carolina Reaper är genetiskt skild från Trinidad 7-Pot Primo-sorten, en annan hybridart som är mycket lik i värmenivå och utseende.

FORM: Så utseendet på dessa frukter tenderar att vara överallt. De flesta bilder du kommer att se av Carolina Reaper har de distinkta loberna och stingersvansen. Men vissa Reapers ser mer ut som spökpeppar.

Smak: Vanligtvis har superhots kemiska undertoner, som om man faktiskt kan smaka på capsaicin. Carolina Reaper har en söt och fruktig smak, precis innan hettan börjar. Puckerbutt Pepper Company vill att deras paprika inte bara ska utmana smaklökarna utan också förstärka smaken i maten. Det finns mycket mer smak i Carolina Reaper än i de flesta extremt heta chilis. Med det sagt är detta fortfarande en extremt het paprika. Att äta den rå är inte riktigt tillrådligt.

About Andreas 564 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*