Valutahandel förklarat

Att handla med valuta är något som har visat sig bli alltmer populärt. Investeringsformen erbjuder människor möjlighet att köpa en valuta och sälja mot en annan. Innan du ger dig in i valutahandel finns det dock saker som är bra att veta om. Du kommer till exempel att behöva ha en förståelse för riskerna, så väl som betydelsen av ord som valutapar, online trading och liknande.

Det första du ska titta närmare på är betydelsen av valutapar. Det är nämligen valutapar som du kommer att använda dig av i samband med handeln. Enkelt förklarat kan man säga att ett valutapar är USD/GBP. Valutaparet beskriver basvalutan så väl som motvalutan. Basvaluta kallar man den valuta som du sitter på idag, oavsett om du vill sälja eller köpa. Motvalutan är således den valuta som du önskar byta till dig och beskriver summan av vad en enhet kommer att kosta dig. När du handlar med valuta kommer du även att kunna köpa eller sälja kryptovalutor. Kryptovalutor är virtuella valutor, till exempel Bitcoins.

Hitta en bra tradingplattform

Till skillnad från börsen finns det ingen fast samlingsplats som du kan använda dig av när du vill handla med valuta. Här gäller det att du hittar en handelsplattform som erbjuder valutamäklare som fungerar som en tredje part eller mellanhand när du vill sälja eller köpa. Några exempel på riktigt bra tradingplattformar du kan använda dig av är eToro, Skilling och AvaTrade. Fördelen med den tillgång till modern teknik som vi har idag är att majoriteten av alla plattformar finns tillgängliga som applikation.

Många fördelar med valutahandel

Det blir alltmer populärt att handla med valuta istället för med aktier och fonder. Du har nämligen möjlighet att vara mer flexibel och kan dessutom köpa/sälja under dygnets alla timmar.

Högre likviditet – Den här är en av de stora fördelarna med att handla med valuta. Valutamarknaden har räknats (i genomsnitt) omsätta cirka 5 biljoner dollar. Det är med andra ord den största marknaden just nu.

Flexibla handelstider – Ska du handla aktier kommer du att behöva anpassa dig efter de öppettider som börsen har. Detta är något du slipper med valutahandel. Den här marknaden är öppen dygnet runt, en så kallad OTC-marknad, dock kan vissa index ha öppet utanför de ordinarie öppettiderna också.

Fler möjligheter och inga avgifter – Välj att handla med hjälp av en valutamäklare eller genom CFD-handel. Ett stort plus är dessutom att valutahandel är helt kostnadsfritt, till skillnad från aktiemarknaden. Du betalar inga inträdesavgifter och du har heller inga avgifter till valutamäklaren ifråga. Inga pengar går heller till staden eller staten.

About Andreas 5199 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.