Utbilda dig till kock

Är du en av dem som gärna spenderar tre timmar i köket inför middagen? Som gärna bjuder över många vänner så att du får en anledning att laga fem-rätters? Eller som smyger upp lite tidigare en söndagsmorgon för att överraska partnern med en brunch? Då kanske det är dags för dig att fundera över att bli kock – inte bara på hemmaplan, utan på riktigt!

Kockutbildningar i Sverige

Kökets konst har blivit allt populärare i Sverige och det finns numera många olika kockskolor att vända sig till för att utbilda sig. Utbildningarna har lite olika format och vissa är enskilda kurser, medan det också finns hela högskoleutbildningar som omfattar tre år och ger dig högskolepoäng. Även många av de utbildningar som inte är högskoleknutna ger ändå studiemedel från CSN, så man behöver inte undra över hur man ska klara av utbildningen ekonomiskt.

Vem kan bli kock?

Sanningen är att de allra flesta kan bli kockar! Självklart är det bra om du tycker om att laga mat, och ännu bättre om du redan har en fallenhet för det. Men målet behöver inte alltid vara att gå in för att öppna en Michelin-restaurang, utan det finns även många andra typer av restauranger som är populära i vårt samhälle.

Dock är det viktigt att komma ihåg att kockyrket inte är det lättaste. Det innebär ofta högt tempo och vågor av intensitet som kan innebära mycket stress. Det blir också en hel del tunga lyft, till exempel när man lyfter tunga kastruller, eller backar med råvaror, med mera. Att stå i ett kök i många timmar är dessutom både varmt och ganska hårt för ryggen och knäna. Så även om många har potential till att utbilda sig till kock, bör man komma ihåg att det är ett jobb som kräver rätt mycket karaktär och en hög energinivå för att det inte ska bli för tungt.

Varför bli kock?

Att öppna en restaurang är ofta slitigt i början eftersom det tar lite tid att skaffa sig renommé. Dock är det lättare idag med sociala medier såsom Facebook och Instagram, där man kan locka till sig kunder utan att de behöver gå förbi restaurangen, eller höra från någon annan. Men även om det är en utmaning, är det också en bra investering. När prövotiden är förbi och restaurangen har börjat bli känd, då blir det snarare en uppåtgående spiral där fler och fler kommer och äter. Dessutom är det ett kreativt jobb som låter kocken själv bestämma vad han eller hon vill rikta in sig på. Det kan handla om maträtter man tar med sig från sitt hemland, eller att man helt enkelt tycker mycket om maträtter från andra ställen.

About Andreas 5140 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.