Jämför privatlån

Det finns flera situationer i livet då du plötsligt kan behöva extra pengar, till exempel om bilen går sönder eller om du vill satsa lite extra på ditt drömbröllop. Privatlån, som också kallas konsumtionslån eller blancolån, är ett lån utan säkerhet som kan användas för till exempel en renovering, en resa eller för att täcka någon annan större utgift. Privatlån kan också vara ett bra alternativ för den som vill baka ihop många olika smålån och krediter för att sänka räntekostnaden. Den här typen av refinansiering kan ge dig en bättre överblick över din ekonomi och göra de månatliga utgifterna för lån betydligt mindre.

Det finns flera olika banker och fristående låneinstitut som erbjuder privatlån, därför är det bra att jämföra de olika erbjudandena innan du bestämmer vem du vill låna av. Det finns tre saker som är extra viktiga att ha koll på:

  • AmorteringÅterbetalningen av lånet sker genom mindre delbetalningar, amorteringar. Oftast ska lånet amorteras med en förbestämd summa varje månad. Amorteringstiden bestämmer hur länge du kommer att betala av lånet och därmed hur stort belopp du betalar varje månad. En längre amorteringstid innebär lägre månadsbelopp men också att lånet kommer att finnas kvar under längre tid.

 

  • Ränta Den effektiva räntanbeskriver den totala kostnaden för lånet och innefattar både ränta och andra avgifter. Den effektiva räntan för privatlån kan variera mellan några få procent upp till flera hundratals procent. Därför är det viktigt för dig som låntagare att noggrant jämföra den effektiva räntan mellan de olika långivarna.

 

  • Avgifter Utöver räntan tillkommer ofta avgifter som uppläggningsavgift och aviseringsavgift. Aviseringsavgiften tas ut på varje faktura så ju längre amorteringstiden är desto större kostnad kommer aviseringsavgifterna att bli.

En annan viktig parameter att kolla upp är möjligheten att återbetala lånet i förtid utan extra avgifter.

Låna pengar utan säkerhet
Privatlån kräver ingen säkerhet till skillnad från till exempel bostadslån där bostaden är en pant till långivaren. Så kallade lån utan säkerhet. En annan skillnad mot privatlån eller billån är att det inte krävs någon kontantinsats. Däremot behöver du oftast ha en fast inkomst för att kunna få ett privatlån och långivaren kommer att göra en sedvanlig kreditbedömning för att säkerställa att du kan betala tillbaka och att du inte har några betalningsanmärkningar. Även om du lånar utan säkerhet är det viktigt att räkna på månadskostnaden för lånet och hur denna kommer att påverka resten av din ekonomi. Se också till att göra en noggrann jämförelse mellan de olika låneinstituten för att få bästa möjliga villkor för dina lån.

About Andreas 5202 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.