Nike Vaporfly och Alphafly – perfekt för dig som maratonlöpare

Att löpa maraton är såväl spännande som utmanande, men utan ordentliga löparskor kommer du inte långt. Det är just därför som Nike utvecklat löparskorna Vaporfly och Alphafly. Fly är ett väldigt passande suffix, eftersom du rentav flyger när du löper med dessa skor. Det finns dock en del du bör lära dig om Nike Vaporfly och Alphafly innan du springer ut och köper ett snyggt nytt par.

Revolutionerande ny teknik

Med ett par Vaporflys eller Alphaflys slösar du mindre energi med varje fotsteg, varför du kan ta dig längre på samma mängd energi med dessa skor. Enligt såväl självständiga studier som Nike-sponsrade studier ska dessa skor öka effektiviteten hos atleter med hela 4 %. En sådan ökning märker du särskilt av om du löper maraton, eftersom 4 % gör stor skillnad när du använder dig av skorna i flera timmars tid. Men vad exakt är det med dessa skor som gör att de skiljer sig så drastiskt från det konkurrenterna har att erbjuda? Svaret ligger i de speciella sulorna, tillverkade av skum och kolfiber. Sulorna är designade att hjälpa dig medan du löper, för att du ska kunna spara på din energi och löpa längre utan någon ytterligare ansträngning. Sulorna agerar likt små trampoliner, och skjuter dig fram allteftersom du använder dig av dem. Denna eleganta och lätta design är möjlig tack vare kombinationen av en ny typ av skum (Pebax) samt kolfiberplattor som hjälper skummet komprimera och expandera snabbare.

Effektiviteten har blivit rentav kontroversiell

Nike har sedan länge varit ett ledande företag vad gäller löparskor, och Nike Vaporfly och Alphafly är absolut inte några undantag. De har varit så pass effektiva – inom såväl maraton som andra former av löpning – att de lyckats bli rätt kontroversiella på senare tid. Ett exempel är hur ett par prototyper av Alphafly underlättade för maratonlöparen Eliud Kipchoge, som med sina nya skor lyckades avklara ett helt maraton på under två timmar. Skorna sägs ha varit en stor del av hans framgång, och vissa atletiska kommissioner har funderat över ifall Nikes nya skor kan uppfattas som någon form av ”teknisk doping”. Det är självklart inte fallet. De är helt enkelt väldigt väldesignade skor, men det är själva löparen som utför det hårda arbetet under ett maraton.

Vaporfly eller Alphafly?

Dessa skor från Nike har något annorlunda design, trots att de använder sig av liknande teknik. Vaporfly är mycket lättare, och kan sägas vara mer ”aggressiv” relativt till Alphafly. Alphafly lämpar sig bättre till väldigt långa maraton, medan Vaporfly passar bäst för kortare löpning. Båda varianterna passar dock väl för alla former av löpning. De bästa skorna för just dig kommer bero på vad du själv föredrar i en sko, samt vad dina planer med skorna är. Allra helst vill du ha två par: ett par Vaporflys, samt ett par Alphaflys.

Testa gärna båda varianterna innan du köper ett par. Den extra ”boosten” som skorna ger kan kännas lite annorlunda i början, men det är något du snabbt vänjer dig vid, och något du kommer njuta av medan du löper. För dig som maratonlöpare blir det inte bättre än så här, varför det rekommenderas att du snabbt kommer igång med ett nytt par av Nikes Vaporflys eller Alphaflys!

About Andreas 5199 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.