När fogden står i dörren

Det är aldrig någon som planerar att bli skuldsatt. Ofta är det en kombination av omständigheter som kan göra att man får det svårt att gå runt ekonomiskt. För många förvandlas det till en kamp för att klara av vardagen samtidigt som skuldberget tenderar att öka hela tiden.

Så vad kan du göra när du har fått problem? I Sverige har du möjlighet att ansöka om skuldsanering. Det finns för- och nackdelar med systemet som det ser ut nu. Kriterierna för att få hjälp kan vara avskräckande och det kan kännas motigt.

Ett stort tabu

Det är vanligt att människor upplever stora skamkänslor över att ha blivit skuldsatta. Ofta började det med ganska små summor. Du kanske inte kan betala en räkning, ett lån blir dyrare än väntat eller så sker en stor förändring i ditt liv.

För många finns det ett tabu att prata om ekonomiska problem. Det trots att vem som helst kan drabbas av skulder. Särskilt när det börjar handla om stora summor och det går ofta snabbt. En liten räkning kan växa sig stor på grund av räntor och avgifter.

Omkring 500 000 svenskar lever idag med skulder hos Kronofogden. En del med skulder så stora att de aldrig kan betala tillbaka dem på egen hand. Ett alternativ som finns för dig som fått problem är en skuldsanering.

Kort innebär det att du betalar så mycket du kan under en period av fem år. Därefter skrivs resten av skulderna av. En skuldsanering betyder att du förväntas leva på existensminimum. Du kan inte heller få hjälp från kommunens socialkontor under den perioden heller. För en del kan en skuldsanering vara en ny början, för andra bara fler problem.

Spara och låna trots skulder

En betalningsanmärkning kan göra det nästan omöjligt att få ett lån eller hyra en bostad. Det trots att du har betalat av dina skulder redan. Om du fortfarande har skulder eller är beroende av socialbidrag kan det vara ännu svårare. Du straffas om du lyckas spara pengar och ett lån som kan ta dig framåt nekas ofta.

Som väl är finns det alternativ även för dig. Flera privata aktörer erbjuder lån även om du har skulder eller betalningsanmärkningar. Du kan använda dig av en sajt som samlar erbjudanden vilket gör det enklare.

När du ansöker om ekonomiskt bistånd måste du lämna in kontoutdrag som sträcker sig tre månader tillbaka. Har du under den perioden lyckats spara pengar kan det göra det svårare att få bistånd.

På samma sätt räknas pengar du har fått från andra till din sammanlagda inkomst. Oavsett varför du fick pengarna och hur de räknas. Ett alternativ du har är att använda kontanter. Det finns flera begränsningar att använda kontanter i ett samhälle som blir alltmer kontantfritt. Fördelen är att du kan tydligt se hur mycket pengar du har till sådant som mat.

Vad får pengarna gå till?

I Sverige finns något som kallas för riksnormen. Det är den minsta summan som ett hushåll förväntas kunna leva på. Den exakta summan baseras på boendekostnader, antalet personer i hushållet och andra nödvändiga utgifter.

Du kanske funderar på hur mycket pengar det kan handla om. Riksnormen beräknas baserat på data från Konsumentverket. Där har man tagit hänsyn till kostnadsförändringar och konjunkturer för att komma fram till vad som är en rimlig summa.

Så vad ska pengarna räcka till? Givetvis sådant som hyra och el, även mat och hygienprodukter är självklara. Det är dock inte det enda. Du förväntas kunna ägna dig åt nöjen i en viss mån. Det är helt okej att använda streamingtjänster eller gå på bio. Du ska även kunna köpa kläder och gå till frisören om behov finns. Om du får ekonomiskt bistånd kan du också få hjälp med internet, hemförsäkring och sjukvårdskostnader.

Våga få hjälp

Även om du eller någon du känner har hamnat i skuldträsket behöver du inte känna skam. Det är relativt vanligt och kan drabba vem som helst. Vad som är viktigt är att du vågar ta del av den hjälp som finns. Prata med vänner och familjemedlemmar eller kontakta kommunens ekonomiska rådgivning. Ofta finns det mer hjälp att få än vi tror.

Ingen vill få problem och ingen planerar att bli skuldsatt. 

About Andreas 5206 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.