Kreditkort

Ett kreditkort är ett säkert och flexibelt sätt att betala och kan vara ett bra sätt att sprida kostnaden för större inköp. Men vad är egentligen ett kreditkort exakt och hur fungerar det? Det reder vi ut i denna artikel.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett betaltkort som utfärdas till konsumenter och som används för att göra inköp, med överenskommelsen att kortinnehavaren i ska betala tillbaka till kortutgivaren för kostnaden för alla köpa med kortet, tillsammans med avtalade avgifter och räntor. Ett kreditkort fungerar i princip som ett lån som gör det möjligt att göra inköp nu och betala tillbaka dem senare.

Hur fungerar ett kreditkort?

Med ett kreditkort kan du spendera pengar upp till en förutbestämd gräns. Du får sedan en räkning för vad du har spenderat varje månad. Minsta belopp att betala varje månad fastställs av din kreditkortsleverantör och regleras i avtalet, men måste normalt vara minst 1 % av det utestående saldot, plus ränta och eventuella andra avgifter.

Om du betalar hela kreditkortsräkningen betalar du ingen ränta på det du har lånat om du inte har använt kreditkortet för att ta ut kontanter i en bankomat. Du kan alltså alltid välja att betala av allt på en gång, eller betala en del av beloppet och föra över resten av saldot till nästa månad.

Hur väljer jag rätt kreditkort för mig?

Att välja det bästa kreditkortet för dig och dina behov bör baseras på en kombination av faktorer, inklusive din kreditvärdighet, vad för kostnader du kan hanterar, vilka förmåner du vill ha och dina konsumtionsvanor. På jämförelesajter för kreditkort kan du få en riktigt bra överblick på det olika kreditgivarna, deras villkor, fördelar och erbjudanden och se vilket kreditkort som är bäst för just dig.

Det talas ofta i negativa ordalag om kreditkorten, och det med allt rätt. Om de används på fel sätt är de bättre beskrivet ett skuldkort som kan ge problem. Så se alltid till att veta vad du skriver upp dig på innan du ansöker om ett kreditkort.

About Andreas 5180 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.