Kajak – en sport med flera grenar

En kajak skiljer sig från många andra kanoter genom att den är täckt och endast har öppningar för ett antal sittbrunnar. De kajaktävlingar som traditionellt vuxit sig starka sker i sprint, där man tävlar ensam eller i team. Grenarna benämns då K1 (för singelkajak), K2 (om två stycken paddlar), K3 (om man är tre) och så vidare. I denna form har man tävlat i bland annat OS ända sedan Berlin 1936.

Sverige har traditionellt sett varit mycket framgångsrikt i denna typ av kajaksport, inte minst i OS. En av de mest framstående nationen har haft är Gert Fredriksson, som trots otvivelaktig talang fick vänta ända fram till 28 års ålder på att göra OS-debut – detta på grund av att andra världskriget kom emellan. Han förlorade dessutom bara ett enda lopp. Väl på plats i OS i London 1948 vann han dock två guld, då han segrade i såväl K-11, 1000 meter som K-1,10 000 meter. Totalt under karriären knep han sex OS-guld, ett OS-silver och ett OS-brons. Därmed betraktas Gert Fredriksson som den främste svenske olympiern genom tiderna. Att han genom sina framgångar inspirerat nästkommande generationer är självklart. Svensk kajakpaddling har stått sig stark genom decennierna och har därmed också sett ett flertal världsstjärnor passera förbi. En av dem är Agneta Andersson – med OS guld i 500-metersdistanserna på såväl K-1 som K-2 1984. En annan är Susanne Gunnarsson som vann OS-guld i K-2 – 500 meter 1996, då tillsammans med just Agneta Andersson.

Men det finns fler sätt att tävla i kajak. I forsar hålls tävlingar i till exempel freestylekajak. Denna sport går ut på att i strömt vatten utföra mer eller mindre avancerade tricks, som i sin tur bedöms av domare. Kajakerna är speciellt utformade – då de är tämligen korta flyger kajakerna ofta högt upp i luften vilket gör sporten spektakulär för åskådare. Traditionellt är varje tävlande ute i forsen i 45 sekunder, vilket då blir den tid de har till förfogande för att imponera på domarna.

En annan gren i strömt vatten är kajakslalom, där det handlar om att ta sig igenom ett antal upphängda portar uppströms och nedströms. Från vilket håll porten ska passeras bestäms av färgen – de röda ska paddlaren ta sig igenom uppströms, och de gröna nedströms. Viktigt är att portarna passeras på ett korrekt sätt – med hela huvudet och en del av kajaken. Snuddar man vid en port utdöms tidstillägg på två sekunder, missar man en port helt, eller för den delen passerar den åt fel åt drabbas man av ett tillägg på hela 50 sekunder. En bana består normalt sett av 18 till 25 portar, på en sträcka av 250 meter. I stora internationella tävlingar äger själva tävlandet rum i specialkonstruerade forsarenor. I Sverige öppnades den första i sitt slag 2018, och fick namnet Falu Vildvattenpark.

Utöver dessa två mer fartfyllda kajaksporter går det också att tävla i maraton. Det innebär att kajakerna transporteras betydligt längre, i seniorklassen ofta runt 36 kilometer. Historiens första VM i grenen anordnades 1988 i Nottingham. I Sverige finns till exempel två tävlingar i grenen: Dalslands Kanotmaraton, som går från Baldernäs till Bengtsfors, samt Stockholms kanotmaraton.

About Andreas 626 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.