Tips för privatekonomin i tuffa tider

Det är ”tuffa tider” sjunger Per Gessle i låten med samma namn, släppt av bandet Gyllene Tider. Och det stämmer just nu. I skrivande stund (maj 2020) är viruset COVID-19 orsaken till en allvarlig pandemi som på något sätt drabbar alla. Länders ekonomier är i djup sank och i många länder råder karantän och utegångsförbud. I Sverige rullar dock livet på som vanligt för de flesta arbetstagare som fått behålla sina jobb. Skolornas verksamhet pågår som vanligt, om än digitalt i många fall. Det finns dock en del tips man kan hörsamma för att eventuellt rädda sin privatekonomi från kollaps.

Undvik lyxkonsumtion

I kristider är det bra om man kan avhålla sig från att köpa dyrbar inredning, kostsamma kläder eller att boka resor utomlands som man inte vet blir av. Om du vet med dig att du har ett jobb där du hänger löst och kan antingen bli entledigad eller permitterad, så bör du spara pengarna istället för att spendera dem.

Undvik onödigt resande

Det kostar pengar oavsett om du tar bussen eller bilen till en annan stad för att träffa en vän. Skillnaden är priserna för färdmedlen. Dock bör du följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kanske istället ha videosamtal med din vän. Det är främst för att undvika snabb smittspridning i landet.

Jämföra långivare och samla smålån och krediter

På internet kan du hitta låneförmedlare, både banker och nya aktörer på marknaden. Att hitta låneförmedlare behöver inte vara så svårt, utan en enkel googling på ”lån” brukar ge många alternativ för dig att begrunda. Det är jättebra att samla smålån och krediter i ett större lån. På så sätt slipper du betala flera räntor utan kan fokusera på en enstaka.

Laga mat hemma

Dels bör du undvika restaurangbesök på grund av närkontakt med andra, och dels är det betydligt billigare att laga mat hemma. Om du jobbar fem dagar i veckan och äter en lunch på 70 kronor per dag varje dag, så spenderar du 1400 kronor jämfört med kanske en tredjedel av kostnaden om du lagar lunchlådor inför varje arbetsdag.

Undvik även att dricka läsk och saft utan försök hålla dig till vanligt kranvatten. Det är även det bästa alternativet för din hälsa.

Spela gratisspel

Om du gillar att spela spel men vill spara pengar, så finns det många gratisspel på marknaden som kan vara roliga att ägna sig åt.

Fråga andra vad de gör för att spara

Inställningen man bör ha i mångt och mycket är att du inte vet allt, utan alltid kan lära dig något nytt. Så även nya metoder man kan tillgripa för att spara pengar i tuffa tider.

About Andreas 5180 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.