Hur vet man hur stark en chili är?

Chilipeppar är en vanlig ingrediens i många kök runt om i världen. De kan vara allt från milda till extremt starka, och det kan vara svårt att avgöra hur stark en chili är bara genom att titta på den. Det finns några sätt att avgöra hur het en chilipeppar är, bland annat genom att titta på färgen, känna på konsistensen och smaka på en liten mängd. Chilipeppar får sin hetta från en förening som kallas capsaicin. Ju högre koncentrationen av capsaicin är, desto hetare blir chilipepparn. Capsaicin finns i ribborna och fröna i chilipepparn, så om man tar bort dessa innan man tillagar den blir pepparn mindre het. Generellt sett gäller att ju ljusare färg chilipepparn har, desto hetare är den. Röd chilipeppar är vanligtvis den hetaste, följt av orange och gul. Grön chilipeppar är vanligtvis den mildaste. Konsistensen på en chilipeppar kan också ge ledtrådar om dess värmegrad. Paprika som är slät och blank är vanligtvis mild, medan chili som är skrynklig och matt vanligtvis är hetare. Slutligen är det bästa sättet att avgöra hur stark en chilipeppar är att smaka på den. Börja med en liten mängd, till exempel ett hörn av en peppar, och öka mängden om den inte är för kryddig. Det är viktigt att vara försiktig när man smakar på chilipeppar, eftersom de kan orsaka sveda och irritation. Om du är känslig för kryddor är det bäst att bära handskar när du hanterar chilipeppar.

Scovilleskalan är ett mått på chilipepparers hetta och pikanthet. Capsaicin, en kemisk förening som finns i chilipepparplantan, får känselceller och nervändar att expandera i munnen. Chilis med en värdering på 200 000 till 300 000 har den högsta värmehalten. Heta chilipeppar har ätits av människor i över 6 000 år. År 2013 skapade en tävlande trädgårdsmästare världens mest populära chilipeppar, Carolina Reaper, som nu är känd som världens hetaste chilipeppar. När ett team under ledning av Mike Smith från Nottingham University letade efter en chilipeppar med mer än 2 miljoner Scoville Heat Units bestämde de sig för att skapa Dragon Breath, A Chili Pepper.

Spökpepparn kommer i topp med 1 041 427 Scoville Heat Units (SHU), medan Carolina Reaper har upp till 2,2 miljoner Scoville Heat Units (SHU).

Hur kan man avgöra hur kryddig en chili är?

Kryddor kan mätas med det här verktyget. När man mäter mängden capsaicin (den kemiska förening som orsakar den starka värmen) värderas en chili utifrån Scoville Heat Unit (SHU).

År 2007 utsågs Naga Bhut Joloki eller Ghost chile till världens hetaste chili. Scorpion Moruga Blend, som tidigare var den mest sålda, har nu överträffat den. Även om Scoville-skalan fortfarande används i stor utsträckning är den inte baserad på människans smaklökar. Capsaicin, den kryddiga kemiska förening som finns i chili, drar till sig matgästernas uppmärksamhet lika mycket som den faktiska värmen. Den hetaste habanero (100 000-30 000 Scoville-skalan) kommer inte att slita ut dina känsliga knoppar. Bosland påminner oss om att vi smakar salt och chiliskärpa på samma sätt. Chile Pepper Institute, som är knutet till New Mexico State University, säljer ett chilismakningshjul. Denna bok beskriver smak- och värmeprofilerna hos olika typer av chilipeppar, samt hur man tillagar dem. Om du äter chili smakar det som att smaka på vin: till en början smakar du bara hetta, men när du lär dig att tycka om vissa smaker kan du säga vilka du tycker om.

Finns det ett sätt att testa Scoville?

Ja, det finns ett sätt att testa Scoville-nivån på chili. Det vanligaste sättet är Scoville-skalan, som är ett mått på kryddigheten hos en chili.

Vilket är det bästa sättet att testa dina paprikor för Scovilleklassning? Cayenne Diane. Resultaten av testerna kan lämnas in till ett antal laboratorier. För att fastställa hur många ppm (parts per million) av värmeframkallande alkaloider som finns i en viss chilipeppar används den här metoden. Det är inte möjligt att begära tester vid särskilda tidpunkter. Beroende på hur upptaget laboratoriet är kan du få dina resultat inom en vecka eller två. Det första steget för att dehydratisera din chili är att skära den på mitten, inklusive fröna, och ta bort stjälkarna.


About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.