Fördelar med massage

Om du någonsin har fått en massage har du förmodligen en bra uppfattning om hur en avslappnande upplevelse känns. Under 30, 60 eller 90 minuter använder massageterapeuten lotion eller kroppsolja för att försiktigt gnugga bort stress och spänningar i nacke, axlar, rygg, armar och ben – kanske skämmer de även bort dina fötter och öron! Ibland sätter din massageterapeut stämningen genom att spela avslappnande musik, eller så lockar hen alla dina sinnen genom att sprida eteriska oljor i rummet för en aromaterapi.

Den moderna massagen har utvecklats under de senaste åren är det fortfarande en allmänt respekterad alternativ form av fysioterapi som kan ge intensiva fysiska och mentala fördelar.

Idag kan du få massage som friskvård, så kallad friskvård massage. Du får alltså en del eller hela betalt genom friskvårdsbidraget.

Vilka är de fysiska fördelarna med massage?

Fysiskt kan massage göra underverk på trötta kroppar; den kan luckra upp spända muskler, arbeta bort sega knutar och gnugga bort ihållande ledvärk. De fysiska fördelarna med massage går dock mycket djupare än den avslappning av hela kroppen som du känner under behandlingen. Massage är en urgammal konstform som har använts för att behandla olika åkommor sedan antiken. På den tiden trodde man att sjukdomar och fysiska åkommor orsakades av en energibalans i kroppens banor. Därför trodde man att massage och andra behandlingar som akupunktur skulle återjustera dessa vägar och låta energin flöda mer harmoniskt genom kroppen. Oavsett om du håller med om denna gamla filosofi eller inte finns det gott om moderna bevis för att stödja massagens många fysiska fördelar, inklusive kliniska studier och anekdotiska bevis.


Forskning har visat att fördelarna med massage inkluderar smärtlindring. Det gör den genom att stimulera frisättningen av endorfiner, som är kroppens välbefinnande hormoner. Med regelbundna massagebehandlingar kan symtom på tillstånd som fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, rygg- och nacksmärta och många andra lindras. Dessutom kan massage förbättra blodcirkulationen, vilket kan öka leveransen av syre och näringsämnen till enskilda celler och vitala organ. Dessutom kan regelbundna massagebehandlingar också stimulera ditt lymfsystem och lymfdränering, vilket bidrar till att avlägsna avfall och gifter från kroppsvävnaderna och förbättra ditt naturliga försvar mot infiltration av virus och bakterier.

Massagebehandling kan framkalla känslor av lycka och välbefinnande genom att
frigöra naturliga oxytocin- och endorfinhormoner i kroppen

Vilka är de mentala fördelarna med massage?

I dagens moderna samhälle är vi ständigt i färd med att multitaska för att hålla jämna steg med de dagliga kraven. Vi äter middag samtidigt som vi tittar på kvällsnyheterna, vi bläddrar i sociala medier samtidigt som vi pratar med våra vänner och vi tar konferenssamtal medan vi kör till och från jobbet. Därför är det inte särskilt ofta vi kopplar bort tekniken för att faktiskt sitta still och tömma våra tankar.

Förutom de uppenbara fysiska fördelarna med massage har behandlingen också många mentala fördelar. Nämligen en ursäkt för att koppla av i ungefär en timme, varva ner ditt sinne och återknyta kontakten med din kropp, fri från moderna distraktioner. När du ligger på massagebordet finns det inget annat att tänka på än hur din kropp känns i det ögonblicket, vilket också kan bidra till att öka den mentala vakenheten efter behandlingen. Förutom möjligheten att stänga av telefon, dator och iPad hjälper massage till att öka det mentala välbefinnandet bara för att det handlar om mänsklig beröring. Dessutom har massage de fysiska fördelarna att öka blodcirkulationen, sänka hjärtfrekvensen och släppa muskelspänningar, vilket allt kan leda till bättre sömn.

About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.