Frisk luft och äventyr

För den som gillar frisk luft och äventyr, gärna i kombination, så finns det en rad olika utomhussporter som är fyllda med spänning och äventyrslust. Äventyrssporter har vuxit kraftigt de senaste åren och såväl utövare och anläggningar har blivit fler. Vid utövande av äventyrssporter får man dessutom en allsidig träning, njuta av vacker natur, stärkt självförtroende och större dos av hormonet dopamin som gör oss lyckligare och förhoppningsvis en stor dos av adrenalin. Sporterna kan upplevas på egen hand eller tillsammans med andra i stor eller liten grupp.
Här nedan listas ett fåtal av de äventyrssporter som du kan utöva:

  • Klättring

Detta är inte en sport för den höjdrädde kan man säga. Det finns en rad olika discipliner och inrikting för klättring vilka sträcker sig långt från enbart inomhus- eller utomhusklättring. Det går att variera svårighetsgraderna, miljöerna och höjderna. För att nämna några utomhusdiscpiliner så finns det alpin klättring, isklättring, expeditionsklättring och friklättring.

  • Mountainbike

Mountainbike är en av de sporter som har vuxit allra mest den senaste tiden och har blivit omåttligt populär. När man utövar den här sporten tar man sig fram på en specialdesignad cykel genom tuff terräng off-road. Även inom den här sporten finns olika discpliner så som downhill, trail riding, cross country och freeride. Många skidanläggningar har anammat det stora intresset för mountainbike och håller nu öppet året om med möjlighet för att utöva denna sport på sommarhalvåret i skidbackarna.

  • Kajakpaddling

Kajakpaddling är verkligen en naturnära upplevelse. Här kan man anpassa svårighetsgraderna beroende på vilken farled man paddlar i och hur vattnet och naturen rör sig där. Det är därför perfekt både som avkoppling men också ett sätt att utmana dig själv i din egen takt. Paddla kajak kan man göra i vilket vatten som helst och har man inte någon egen kajak kan man hyra på flera ställen under sommarhalvåret.

  • Löpning

Löpning är också en sport som har ökat markant de senaste åren och man ser numera många fritidslöpare. Fördelen med löpning är att det inte krävs särskilt mycket eller dyr utrustning, det är lätt att göra vart man än befinner sig och det krävs ingen större förberedelse för att kunna sätta igång. Man kan välja att löpa i anlagda motionsspår eller off-road, i skogen eller i stadsmiljö. Det finns dessutom olika typer av lopp att kunna delta i med olika distanser och med olika svårighetsgrader och variationer. Numera är det väldigt populärt med extrem-lopp där man ska ta sig igenom olika svårigheter längs loppets gång.

  • Sportdykning

För att komma ett steg närmare naturen så är det sportdykning som gäller. Här får man nämligen inte bara uppleva naturen som alla andra ser, här upplever man också den dolda naturen. Man kan utforska gömda vrak på havets botten, upptäcka djur och växtlivet under ytan, hitta grottor och stenbrott som inte många andra har hittat.

Det finns som sagt några sporter att välja på om du är ute efter något extremt och annorlunda, något som får det att pirra i magen och utmana dig själv.

About Andreas 5180 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.