Välj rätt stekpanna

Stekpannor är någonting man absolut inte klarar sig utan i köket. Även de som undviker att steka maten och heller ångkokar eller kokar den av olika skäl, kommer då och då att behöva använda en stekpanna. Och då denna matlagningsmetod kräver mer ingredienser än vanligt vatten som får koka upp, så gäller det att införskaffa en bra modell som inte orsakar vidbränd mat och sotiga filéer. Stekpannan är ett av de vanligaste köksredskapen som folk har hemma och de flesta har fler än en enda modell. Dock kan det ibland vara lite svårt att veta vilken som passar just ens egna behov och därför kan man läsa igenom denna text för att se några viktiga punkter att ta ställning till.

Lite väsentlig info om stekpannor

När man ska mäta en stekpanna så mäter man ovanifrån för att klarlägga diametermåttet. En bra storlek och även den vanligaste som folk köper mäter 28 cm. Titta hur bottnen ser ut då en tjockare botten värmer upp maten snabbare utan att bränna fast den. Man får på samma gång en jämnare värmefördelning än med en tunn botten. En botten med aluminiumkärna eller kopparkärna har förmågan att leda värme bättre än det rostfria stålet.
Gjutjärnspannorna tar visserligen längre tid att värma upp men håller också kvar värmen längre. De fungerar också på alla värmekällor. Som ett litet extra plus så berikas maten med järn varje gång man använder en gjutjärnspanna, vilket är nyttigt och hälsofrämjande. Maten får också lite mer smak, men detta är naturligtvis något som kanske inte faller alla i smaken. Steker man mycket kött är en gjutjärnspanna ett bra alternativ till andra metaller.
Kolstålspannorna blir allt mer populära och fungerar också på alla typer av spisar. Ju mörkare de är desto bättre stekegenskaper och ju mer man använder dem desto bättre blir de. Stålet i pannorna består både främst av järn och kol, därav namnet.
Det rostfria stålet är speciellt användbart i restaurangköken så det går oerhört snabbt att värma upp stekpannor av detta material och samtidigt är de också mycket hygieniska. Ofta har de en s.k. sandwich-botten med en kärna av både stål och aluminium, vilket bidrar till en perfekt värmefördelning.
Till sist har vi den populära non-stick pannan som tillhör mångas favoritpanna i köket då den är otroligt lätt att rengöra och nästan aldrig bränner maten. Den håller sig fräsch länge. Dessutom har många en botten med en blandning av aluminium och stål, vilket leder värmen allra bäst. Den största fördelen är dock att man inte behöver så mycket fett i pannan för att laga maten. Dess negativa egenskaper är att den är överkänslig mot överhettning och funkar bäst för fisk, grönsaker och lättare maträtter. Förutom dessa material har man även stekpannor med koppar och keramisk beläggning.

Några modeller att beakta

Beroende på vilken mat man lagar så kan man välja och vraka mellan många modeller.

  • Traktörpanna med höga kanter och lock som kan ses som en mix mellan stekpanna och kastrull.
  • Stekpanna
  • Grillpanna
  • Sauteuse som är bra för såser, risotto och fiskrätter.
  • Wokpanna

Gjutjärnspannor – generationernas stekpannor

En av de äldsta stekpannorna som ofta har nedärvts sedan generationer tillbaka, är den tjocka och tåliga gjutjärnspannan. Om man dock har en hundraårig gjutjärnspanna hemma så kanske det börjar bli dags att skaffa en ny. Emellertid tycker många som använt gjutjärnspannor att de inte skulle kunna tänka sig att köpa något annat. Den är också nostalgisk på något vis och kanske den påminner om mormors strömmingfiléer eller pannkakor på söndagarna.

Allmänt om gjutjärn

Gjutjärn började framställas redan på 500-talet f.Kr. i Kina men i Europa motsatte man sig materialet ända fram till 1500-talet då det först var ett oönskat resultat vid järnframställningsprocessen. Idag används gjutjärn inte bara till stekpannor utan även i brunnslock, motorblock och manhålsluckor.

Denna robusta stekpanna är ganska kraftig och tung men den känns verkligen som en riktig stekpanna. Den håller värmen mycket länge, vilket innebär att man kan laga mat som kräver en del tid. Bottnen är ofta lite inåtvälvd när den är kall men planar ut allteftersom den värms upp. Pannan lämpar sig bra både för långkok eller kött som ska stekas på hög värme under relativt kort tid. En fördel är också att stekpannorna är järnberikade och tillsätter en liten extra dos järn i ens mat, vilket faktiskt också kan kännas på smaken ibland. Många nya, moderna gjutjärnspannor är redan förinsmorda i matfett men man kan även behöva tillsätta lite extra när man lagar mat. Dock behöver man i dessa fall bara lite olja eller smör (dock ej olivolja) som man sedan torkar ur med en pappersbit innan man lägger i maten. Man kan använda gjutjärnspannor på alla typer av spisar, oavsett om det är gasspis eller induktionsspis.

Användning och rengöring

En gjutjärnspanna är ordentligt tålig och klarar av alla redskap som används som tillbehör. När man sedan rengör sin panna kan det vara bra att veta att man inte behöver ta så mycket diskmedel för att diska den. Lite grann räcker och på så sätt finns ett minimum av fett kvar i pannan till nästa gång. Gjutjärnspannor får inte diskas i maskin utan ska rengöras för hand med en diskborste.
Tänk på att aldrig ställa in en gjutjärnspanna med mat i kylen eller utanför. Dels får maten en stark järnsmak som kanske inte uppskattas av alla och dels så kan den rosta. Vissa gjutjärnspannor rostar dock med tiden i alla fall och om man har ärvt den av föregående generation så kan det vara på sin plats att rengöra den med en stålborste för att få bort eventuella rostfläckar.

Positiva och negativa egenskaper hos gjutjärnspannan

Om man vill ha en hållbar stekpanna som absolut inte repar och som man inte behöver tillsätta mängder med matfett i, så är gjutjärnspannan det ultimata alternativet. Men om man vill laga mat snabbt och har bråttom så bör man välja en annan typ av stekpanna som rostfritt stål eller non-stick. Det kan också tyckas att gjutjärnspannor är mycket tunga och otympliga och i många fall stämmer det till punkt och pricka men numera finns även lättviktsgjutjärn som man inte behöver vara tyngdlyftare för att använda.

Stekpannor i teflon

Det har varit omtvistat huruvida man bör steka i teflon eller inte. Teflon är nämligen en plast som kan avge farliga partiklar när den värms upp för mycket. Den innehåller bland annat två ämnen som heter PTFE och bisfenol A som kan vara cancerogena eller hormonstörande. Men enligt många av tillverkarna så finns inget av ämnena kvar i slutprodukten utan frigörs bara när materialet förstörs. PTFE är gjort av kol och fluormolekyler som har framställts på konstgjord väg. Det kan lätt värmas upp till 250 grader men efter det så börjar det att långsamt förstöras. Livsmedelsverket menar också att det inte är farligt om man skulle få i sig några enstaka flagor av beläggningen, då de normalt inte tas upp av kroppen.

Användning

Man måste vara försiktig att inte använda vilka redskap som helst i en teflonpanna då den lätt repas och på så sätt måste slängas tidigare än andra stekpannor. Man bör alltid använda plastredskap i samband med matlagningen och aldrig metallföremål när man steker. Man måste också diska den för hand och helst inte med en diskborste utan kanske med en svamp. Å andra sidan är dessa pannor mycket billiga och bränner inte vid maten, vilket gör att man varken behöver tillsätta så mycket fett eller oroa sig för fläckar. Teflonstekpannor är belagda med non-stickbeläggning och är en av de vanligaste pannorna i svenska hem. Den kostar som sagt inte mycket och man behöver inte hetta upp den så mycket för att laga sin mat. Pannorna kan komma i alla möjliga storlekar, ända från ministekpannor till stora redskap som passar till storkok.

Släppförmåga

Teflon har en fantastisk släppförmåga och bränner i stort sett aldrig vid maten. Pannor gjorda av teflon kan användas till alla maträtter och det finns få stekpannor där det har blivit så enkelt att vända en pannkaka som just i en teflonpanna. Som grädde på moset så är de väldigt lätthanterliga och lätta att bära, vilket gör att vem som helst kan laga mat i dem. Baksidan är dock att de slits tämligen fort, vilket gör att de också kan anses som miljöbovar.

Bästa maten för teflonpannor

Även om teflonpannan är en allroundpanna så finns det viss mat som lämpar sig extra bra för den. Eftersom den i vissa fall kan avge ämnen som kanske inte är speciellt bra så är det smart att undvika att steka mat som behöver den högsta värmen, som exempelvis kött. Pannkakor, grönsaker eller fisk är betydligt bättre att laga och tar heller inte så lång tid att tillreda.

Ett alternativ till teflon

Om man nu skulle vilja ha en non-stickpanna men vill undvika teflon så kan man istället köpa en keramikpanna. Beläggningen i dessa pannor är thermolon som ska vara helt fri från PFOA, PTFE osv. Keramikpannor kan också klara av värmen bättre och kan hettas upp till över 400 grader. Dock förlorar de lättare släppförmågan än vanliga teflonpannor vilket gör att man också kan behöva köpa en ny relativt ofta. En del fördelar heller inte värmen lika bra som teflon så vilket man väljer är helt upp till användaren.

Stekpannor av rostfritt stål

Den mest använda stekpannan på restauranger är den i rostfritt stål tack vare dess hygieniska egenskaper. Dessa stekpannor är mycket lätta att rengöra och värms upp snabbt, vilket är en fördel i hektiska restaurangkök. Stål har nämligen en snabb värmefördelning och hettas upp direkt så att man kan laga mat på ett ögonblick. Många bottnar i rostfria stekpannor av stål har en sandwich-botten med en kärna av aluminium eller koppar som jämnar ut värmen ännu mer. Sist men inte minst är det en tålig panna som klarar av höga temperaturer och går sönder väldigt sällan och som ett litet plus i kanten är de också mycket eleganta att ha i köket.

Gas- eller induktionsspis

En stekpanna av rostfritt stål kan användas på alla spisar, oavsett om det rör sig om gas eller hällar. De har magnetiska egenskaper vilket krävs för att kunna brukas vartsomhelst. Man skulle kunna tro att gasspisen är farligare för en stekpanna men så är inte fallet. Det är istället tvärtom och magnetismen i induktionsspisar kräver mer av materialen i pannorna.

Tålighet

Denna typ av stekpanna kan diskas både i maskin och för hand, till skillnad från andra material som fordrar försiktighet när man rengör dem. Materialet är också mycket hygieniskt, vilket underlättar när man lagar mycket mat och vill undvika spridning av bakterier. Det är tack vare stålet som denna stekpanna är så tålig som den är och tillsammans med kärnan av aluminium i bottnen så blir den ett mycket användbart köksredskap som kan steka alla möjliga råvaror och rätter. Man behöver heller inte oroa sig över redskap i pannan som exempelvis stekspade eller slevar. Pannan kan komma i kontakt med många olika material och andra köksredskap utan att repas eller gå sönder, vilket gör den till en allroundpanna i sin stil. De tål mycket hög värme men detta betyder inte att man måste ställa in en maxtemperatur för att laga sin mat. Det räcker att värma upp den till medeltemperatur för att sedan steka maten och höja värmen allteftersom. Ett tips är att inte vända på filén eller vad det nu är man har i pannan, för mycket utan låt den ena sidan ligga kvar en stund tills porerna stängs och maten lossnar automatiskt. Dock får temperaturen inte vara alltför hög. En stekpanna av rostfritt stål har en lång livslängd och kan användas i många år.

Negativa aspekter med stekpannor av rostfritt stål

En negativ aspekt med det rostfria stålet i stekpannor är att maten kan klibba fast om man inte är försiktig. Visserligen är dessa pannor tåliga och klarar av all möjlig skrubb och rengöring men man vill kanske ändå inte se sin panna med vidbränd botten som gärna håller kvar fläckarna ett tag. En annan nackdel med en stekpanna i rostfritt stål, är att man måste tillsätta ganska mycket fett för att maten inte ska brännas vid. Om man verkligen inte vill ha några märken alls i botten på sin panna eller om man vill tillsätta så lite matfett som möjligt, ska man istället satsa på non-stick beläggning.

About Andreas 604 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.