Bli en smartare webbföretagare

Att driva ett onlinebaserat företag är drömmen för många, och särskilt i dessa tider när fler jobbar på distans är det viktigt att trimma in sina rutiner och få full kraft i sitt företagande för att kunna åtnjuta fördelarna det innebär, istället för att bli en slav framför dator. Benny på bloggen Holding.nu delar med sig av råd som hjälper dig jobba smartare istället för hårdare med ditt företag. 

 

  • Hitta ditt igelkottskoncept

 

När man driver eget företag innebär det att man får hålla på med flera saker som utöver att producera, marknadsföra och sälja även sköta administration med mera. Utöver det är lätt att jaga efter flera möjligheter och springa på alla bollar. Istället för att försöka göra allt och bli en jack of all trades och master of none så ska du fokusera på det som verkligen är kärnan i din verksamhet. Det kan man tycka vara grundläggande i affärsplanen för ditt företag, men inte alltid självklart från början utan det kan ta flera år innan det växer fram. Identifiera vad du egentligen är bäst på att leverera, brinner passionerat för och samtidigt är den mest livskraftiga affärmodellen för ditt företag. Det är vad Jim Collins beskriver som Igelkottskoncept i boken Good to Great

 

  • Använd hävstång

 

När du vet vilket ditt igelkottskoncept är ska du bara fokusera på just det eftersom det är den intäktsdrivande aktiviteten för ditt företag. Allt annat ska du köpa in, ha anställda som ansvarar för det eller outsourca till frilansare. På så sätt kommer du skapa mer med ditt företag. På plattformar tom Fiverr eller Upwork kan du hitta många frilansare från andra delar av världen där arbetskraft är mycket billigare. Frilansare från Indien eller Sri lanka är bra pga det engelska språket och ofta välutbildade med bra arbetsmoral. Populärt är att betala med Paypayl eller Transferwise och dollar är den främsta valutan många vill ha betalt i. Ta hjälp av både människor men även finansiering kan ge bra möjlighet till hävstång. En ehandlare kan istället för att binda upp kapital i lagerprodukter låna pengar till lagret och återinvestera vinsten direkt i mer annonsering på internet som leder till mer försäljning och därmed omsättning av lagrets produkter. 

 

  • Automatisera det som går

 

Vissa uppgifter kanske du inte helt kan outsourca av olika orsaker. I den klassiska boken 4hour work week tipsar Tim Ferris om att alla manuella och återkommande uppgifter ska automatiseras, och det som inte kan automatiseras ska outsourcas till virtuella assistenter. Genom automationstjänster som IFTTT eller Zapier kan du bygga processer som triggar igång när vissa saker sker. Jobbar du tex med affiliate och får automatiska utbetalningar så behöver du ändå logga in och hämta fakturaunderlag till bokföringen varje månad, med IFTTT kan du  koppla ihop Gmail eller Dropbox som skickar vidare underlaget till bokföringsbyrån mail eller direkt in i bokföringsprogram som t ex Fortnox. En enkel lösning men det finns en uppsjö av appar och mer avancerade processer att skapa. 

 

  • Träna och håll dig stark

 

Det kan vara många timmar med stressigt och fokuserat arbete vid datorn där man glömmer snabbt bort tiden. Stilla arbete leder ganska snabbt till både stela leder och spända muskler, dessutom tröttar långa skärmtider ut din hjärna och effektiviteten sjunker. Känner du igen spända axlar, nacke och lätt huvudvärk efter en dag? Få till åtminstone ett ordentligt träningspass om dagen, gärna runt halvtid vid lunch. Utöver det kan du varje timme göra ett kort avbrott och t ex göra några knäböj, situps eller springa. till kaffemaskinen. Det kan inte nog poängteras att korta tidsbegränsade pass med pauser för rörelse och träning gör dig mer effektiv under arbetsdagen och piggare när arbetet är avklarat. 

 

  • Nå ut och samarbeta 

 

Alla som driver någon form av företag med närvaro på internet behöver tänka på sin marknadsföring. Hur får du trafik till din hemsida? Sökmotoroptimera, blogga och vara aktiv i sociala medier är något du löpande bör fokusera på. Delta i diskussioner och samarbeta med andra både inom och utanför branschen. Bygg ditt nätverk av kontakter, din nästa affär kan vänta runt hörnet några kontakter bort.

About Andreas 604 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.