Våga vara egen

Igår spenderade jag eftermiddagen på mässan Våga vara egen där Stockholm regionens alla UF-företag ställer ut. Jag hade ganska höga förhoppningar om att mötas av uppfinningsrikhet och innovativalösningar men det grusades rätt snabbt när man inser att en väldigt stor del har ägnat den senaste terminen till att starta ett företag som säljer hembakta bullar och kakor för 5 kr st. Det var enligt mig alldeles för många liknande företag. Mer ett tidsfördriv som ger lite extra slantar.

Med det säger jag inte att det inte fanns några framtidshopp. Det fann en hel del guldklimpar och många imponerande entreprenörer med mycket intressanta idéer. Jag pratade med i alla fall 10 företag som jag gillade och lämnade ut mitt visitkort  till ett antal företag.

Jag lyckades få till i alla fall 5 intervjuer men de flesta skulle maila över svaren efter mässans slut. Det hade ju fullt upp stackarna.

Något som slog mig var att ytterst får hade satsat på webben. Jag tror inte jag såg någon helt webb-baserad tjänst men däremot ett par webbshoppar. Min första fråga var självklart om de sålde något på webben och i nio fall av tio fick jag svaret nej. Med motiveringar som, ”Vår marknadsundersökning visade att ingen skulle köpa en sådan produkt på Internet” ”Vi har inte kunskapen eller kapitalet till att starta en webbshop”. Det är mycket synd tycker jag.

Med problematiken ovan erbjöd jag 3 företag att sponsra deras webbsatsning. Med allt från domännamn och webbhotel till design och butikslösning. Får se vart det kan leda.

Jag publicerar den första intervjun i morgon om jag får tag på personeran innan dess. Det var det mest intressanta företaget jag pratade med så det ska bli kul att visa upp.

About Andreas 825 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.

9 Comments

 1. I see what you mean. Samtidigt måste jag kritisera UF lite eftersom konceptet är gjort för att gynna de som säljer cd skivor eller bullar, inte de som verkligen kommer med innovation och roligheter. Visst är det de coola företagen som kanske vinner priserna, fast det är tyvärr väldigt konstiga regler för ex. tjänster. B2B är att utesluta nästan pga att företagen måste betala arbetsgivaravgifter och grejer när de köper något. Helt lustigt.

  Sedan är det tyvärr så att ytterst få ser möjligheterna i företagandet. Vi har helt enkelt inte lyckats få in den startup-kultur som finns på västkusten i USA, vilket är väldigt synd. Ytterst få av ungdomarna vet att det går att lyckas bara man kämpar. De tycker liksom att bli anställd av Ericsson är coolare än att starta ett företag som blir uppköpt av Ericsson, vilket är lite feltänkt…

 2. Kul initiativ Bard! Är dock benägen att hålla med Anton; på den tiden det begav sig så hade man många idéer och tankar man ville förverkliga genom UF, men det visade sig snart vara en helt felaktig plattform för allt annat än det mest grundläggande lemonadståndsdrift. Nej, som med så mycket annat i vårt fina samhälle är tanken god, men det når inte hela vägen fram!

 3. Ingen av oss tillhör väl Staehl von Holstein-klassen antar jag, inte än, men i bästa egoanda känner jag mig ändå hyfsat framgångsrik för min ålder. Detsamma tycker jag stämmer in bra på dig också, Bard, för även om du inte ligger på fortune 500 än så har du kommit en bra bit på väg mot att förverkliga din dröm. Och även vi hade väl dessa hinder, även om det inte handlade om UF-regler utan om sociala barriärer, ekonomiska motgångar och enormt mycket att lära sig oavsett vilket område vi nu gett oss in på!

  Kanske är jag helt ute och cyklar, speciellt som jag just nu ändå har en heltidsanställning på högre position och inte är det minsta entrepenör, men vad jag menar är kanske bara att det finns flera sorters människor – vinnare och förlorare, och man väljer själv vad man vill åstakomma här i livet. Därmed inte sagt att Kalle Latmask skulle vara mindre värd; hans mål kanske bara är annorlunda jämfört med våra, att ta det lugnt och trivas med det, men för oss med ambitioner är våra mål i regel något mätbart.

  Och att döma av det jag läst på den här bloggen (och även er andras som finns med i Bards blogroll) så känns det verkligen som att det här är ett gäng med initiativförmåga och ambitioner som inte ser morgondagen som ett hinder utan en utmaning med goda förutsättningar att bringa både pengar och lycka. Eller har jag fel?

 4. Word Johan!

  Kan inte mer än att hålla med. Du kanske inte är ”entreprenör” i den bemärkelsen men du har garanterat rätt mind set och spirit. ( Yes jag fick till lite svengelska)

Kommentarerna är stängda.