5 tips för att spara pengar hemma

Inlägget är skrivet i samarbete med Zmarta.se

Har du funderat på hur du kan komma igång med ditt sparande? Många har som nyårslöfte att bli bättre på att hantera sin privatekonomi samt öka sitt sparande. Och visst kan det vara svårt att veta hur du bäst går tillväga, speciellt om du har en låg inkomst – du kanske studerar, är sjukskriven och/eller arbetslös. Men, det betyder inte att du inte kan göra någonting. I följande text får du fem smarta tips på saker som alla kan göra oavsett inkomst för att öka möjligheterna till att spara pengar.

Gör matlådor

Det första tipset är ett klassiskt tips för dig som antingen jobbar eller studerar på universitet eller högskola och som föredrar att äta lunch ute. För att minska dina utgifter kan du börja ta med dig matlåda och framför allt börja laga mer mat från grunden. Att köpa halvfabrikat och färdig mat behöver inte vara jättedyrt, men det är nästan alltid billigare att laga mat från grunden.
Några andra bra tips på samma tema är att se över dina matinköp, att inte slänga mat, planera vad du/ni ska äta en period framöver samt att veckohandla för att minska på spontanköpen.

Spara på elen

Släck lampor så fort du inte behöver dem. Det kanske låter fånigt, men att släcka lampan när du lämnar ett rum sparar pengar. På samma sätt sparar du enkelt pengar genom att inte låta datorn, tv:n eller andra elektroniska apparater stå i ”stand by-läge” utan stäng av dem helt istället. Oftast drar sådana prylar ström utan att du tänker på det. Apropå det kan det vara bra att se över vilka apparater du använder i ditt kök också – i vissa fall kan de också stå och dra onödigt mycket ström.

Sortera och sälj

En annan bra sak som du kan göra om du vill trolla lite med saldot på ditt sparkonto är att försöka öka dina intäkter. Inte genom att spela på lotto eller jobba extra, utan helt enkelt genom att gå igenom dina skåp och lådor och se om du kan sälja något. Börja med att gå igenom dina möbler, bokhyllor, skåp och garderober, sortera alla föremål som är hela och som du kan tänka dig att sälja.

Återanvänd och laga klädesplagg

På samma tema som ovan är det ett fantastiskt bra tips att laga och återanvända sina kläder. Istället för att köpa nya kläder så fort något har blivit lite utslitet eller gått sönder, försök laga det istället. Det kan du spara otroliga mängder pengar på.

Gör en budget

Det bästa, men kanske tråkigaste tipset av dem alla är att göra en budget. Skriv ner alla dina inkomster och utgifter under en månad. Gå sedan igenom alla punkterna en efter en och se om det är någon av dem du kan förändra. I andra inlägg här på bloggen kan du läsa mer om hur du kan investera ditt sparande samt fler konkreta tips på hur du enkelt kan öka saldot på ditt sparkonto. Oavsett om du kan lägga undan femtio kronor eller flera tusen så är det ett steg i rätt riktning och något som sedan kan fungera som buffert och/eller som du och din familj/dina vänner kan göra något roligt för.

Samla dina lån

Ett sista extra tips i denna lista är att du ska se över dina lån och krediter för att sedan samla dem till ett lån med bra ränta och villkor. Det är lättare än vad man tror och personligen har det hjälpt mig spara tusentals kronor varje månad. Det går smidigast att samla lån via så kallade jämförelsesajter för lån som till exempel Zmarta.

About Andreas 5209 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.