5 saker du bör tänka på innan du startar ett eget företag

Ett mer fritt, men självklart mer riskfyllt liv är vad du som bestämt dig för att bli egen har att vänta dig. Detta, tillsammans med en massa andra saker, är självklart något du måste beakta innan du tar steget och säger upp dig från ditt nuvarande jobb. Hur attraktivt det än verkar så är inte alla lämpade för att starta eget. Är du det?

Innan du går vidare med eventuella planer på att starta ett företag är det viktigt att ta en närmare titt på dig själv och fråga dig själv ett par vädligt viktiga frågor.

1. Har du tillräckligt med startkapital och en back-up inkomst?

Det kostar oftast pengar att tjäna pengar. Se till att du har tillräckligt med medel för att utrusta och förbereda dig själv och börja med planering och marknadsföring innan du tar steget. Du ska heller inte ha allt för stora förhoppningar att tjäna stora pengar redan från början. Att bygga upp ett företag är en process, som ibland kan bli lågdragen och pengarna kanske inte syns på ett par år.

Mitt förslag är alltid att starta smått och utöka. Behåll ditt nuvarande jobb innan du vet att det kommer att kunna överleva på ditt nya företag. Det är speciellt viktigt om du har en familj att försörja. Lösningen kanske är att gå ned i tid på ditt jobb eller att byta jobb till ett som passar bättre med dina entreprenöriellaplaner.

Med detta menar jag inte att det alltid är rätt att behålla sin trygga tillvaro. Risktagande är en stor del av en företagares vardag. Men onödiga risker är dumt. Utan inkomst klarar man sig inte och om ett jobb är vad som föder dig och din familj är det vad du bör ha i åtanke.

2. Klarar du av att vara din egen chef?
Detta är en av det vitala delarna som skiljer en anställd från en entreprenör. Om du behöver någon som säger åt dig vad du ska göra vad gäller arbete, så passar du garanterar bättre på en arbetsplats som anställd än som egenföretagare.

Är du å andra sidan en person av handling som kan utföra arbete på egen hand och hålla dig motiverad så har du en bra start på din väg som entreprenör.

3. Är du villig att arbeta mer än vanligt?
När du arbetar för någon annan så har du bestämda arbetstider enligt ett schema. När dagen är slut, ofta efter 8 timmar så kan du oftast bara släppa allt, gå hem och sen glömma jobbet. När du har ditt eget företag så har du en massa ansvar som tynger dina axlar och du kommer ofta att ha förlängda arbetstider jämfört med en normal löntagare. Om du gillar vad du gör och du har en tydlig målsättning med ditt företag så kommer du troligen inte tänka på att du lägger på en massa extra timmar på ditt företag och att du arbetar när andra människor är lediga.

Det är självklart något du måste vara beredd på, hur roligt och givande det än är.

4. Har du stöd av din familj?
Vad andra tycker eller känner bör inte vara ett hinder till att starta eget men det är ett faktum att om du inte har stöd från, i alla fall din närmaste familj, så kommer det att bli svårt. Du kommer då hela tiden ha detta liggande över dig när du arbetar.

Prata med din familj, se till att ni tillsammans får till ett upplägg som passar alla er. Då har ni sedan alla förutsättningar i världen till att göra något bra utav det hela.

5.Har du passionen som krävs?
Det krävs mycket att klara av att driva eget företag. Ett par saker har jag nämnt ovan. För att bli framgångsrik i ditt eget företag måste du vara en person som som klarar att arbeta själv och som troligen måste arbeta hårdare än alla andra för att nå dina mål. Detta kräver passion. Om du inte verkligen älskar det du gör kommer du att finna det svårt att få den inspiration och drivkraft som krävs för en sådan uppgift.

Något jag brukar tipsa om är att alltid välja ett område som man har något slags intresse i. Även fast det kanske är själva skapandet och processen som är din passion så är det helt klart något som hjälper till att motivera dig. Intresserar det dig så har du också troligen tidigare kunskaper inom det aktuella området. Vilket är ännu en fördel.

Med denna artikel vill jag inte på något sätt säga att det är fel att arbeta för någon annan som anställd, men det är inte något för alla. Vilket är extremt tur. Vad skulle Sverige och världen vara utan alla entreprenörer?

Det vi entreprenörer saknar till skillnad från en anställd är ju sådant som anställningsskydd, en säker och stadig inkomst, fast arbetsschema och en hel del andra arbetsförmåner. Fördelar eller nackdelar? Det kan bara du avgöra.

Är friheten som egen mer värdefullt än ett liv i trygghet? Kan du vänta ett par år och bygga upp din egen säkerhet i ett eget bolag? Jag tror att starta ett eget företag kommer vara det bästa du gör.

About Andreas 5202 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.