5 myter om eget företagande och entreprenörer

Då var det dags att döda lite myter om eget företagande och entreprenörer så att du som funderar på att starta och driva eget får ett par saker svart på vitt av någon som är det själv. Utan att vara för negativ så måste jag nämna att allt handlar ju inte om guld och gröna skogar.

Om du själv är egenföretagare så får du gärna kommentera det jag har skrivit och komma med svar på annat som inte är som det sägs. Så att det jag skriver backas upp av fler.

Många tar steget till att driva eget företag med falska förhoppningar och har tron att starta eget och arbeta för sig själv är något väldigt enkelt och okomplicerat. Läs punkterna nedan, och fundera på hur du ska tackla verkligheten i ditt nya företag.

Myten
Jag behöver inte arbeta lika mycket, så jag kan dra ned på antalet arbetstimmar.

Verkligheten
Som egenföretagare är risken stor att du kommer att få arbeta fler timmar än som anställd, och helt klart arbete mycket hårdare. Självklart finns det fördelar med detta så som att du bestämmer själv när och var du ska arbeta, och vad du ska göra utan en chefs inblandning. Det positiva är att dessa extra timmar du arbetar troligen inte kommer att slita lika mycket på dig som på ett vanligt jobb, då du gör något du tycker om och är mer entusiastisk över.

Myten
Jag arbetar bara för mig själv och behöver aldrig mer rapportera mitt arbete till någon.

Verkligheten
Tanken att slippa en chef som styr ditt arbete kan vara väldigt befriande, men bara för att det nu är du som styr och ställer så betyder inte det att du inte har krav på dig. Kunder, leverantörer och samarbetspartners förväntar sig rapporter och resultat, vilket det är du som ska leverera. Pressen och ansvaret ökar men också friheten att styra hur du vill leverera.

Myten
Entreprenörer motiveras av pengar.

Verkligheten
En person som endast motiveras av pengar är troligen ingen entreprenör eller egenföretagare. Självklart är detta en del av motivationen, att kunna styra över sin egna ekonomiska situation men det handlar om så mycket mer, så som till exempel personlig utveckling. Känslan av utmaningen, motivationen från en ny idé och riskerna inblandade har troligen övertaget hos de flesta entreprenörssjälarna.

Alla som någon gång har startat ett företag, vet att det i uppstartsskedet inte finns några garantier, och att det kan ta flera år innan företaget går bra. Så att ge sig in i världen som företagare är ingen kortsiktig sak, och om man då bara motiveras av pengar så finns det annat som är bättre för dig.

Myten
Som egenföretagare så kan jag köpa in och skriva av personliga saker på företaget.

Verkligheten
Visst kan du det, men du borde inte göra det. Det är relativt lätt att vid en granskning skilja på vad du köpt in för privat bruk och vad som är företagsrelaterat. Självklart finns det saker som du som driver en enskild firma kan använda både i företaget och privat, men det gäller självklart att veta vart gränsen går.

Myten
Att driva företag är väldigt riskfyllt.

Verkligheten
Visst finns det risker med att driva eget, som med allt annat. Men i detta fall har du möjlighet att kalkylera riskerna. Som entreprenör gäller att det innan man ger sig in på något noga kalkylera riskerna och gå i den riktning som passar bäst för ju dig i den situation du är i. Du kan här påverka oddsen för att lyckas. t.ex. genom att diversifiera dina satsningar så att du inte faller platt om en satsning misslyckas.

———————————————————————
Jag skulle kunna fortsätta med dessa myter och deras förklaringar i evigheter för det finns mängder av dem. Jag hoppas fock på att vi via kommentarerna här på bloggen kan diskutera detta vidare. Kommentera alltså gärna.

About Andreas 605 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.

16 Comments

 1. Att det blir många timmar kan jag hålla med om. En utveckling av det har att göra med hur du förklarar för din partner och din familj, att det du håller på med för stunden faktiskt inte är planlöst surfande (om du är i webbranschen) och att de där timmarna vid datorn istället för gosandes framför brasan inte sker för att du inte gillar din partner…

  Angående risken (och till viss del det där om pengar) så finns det klara nackdelar med att ha eget företag. A-kassa är ett sånt område där det vanliga är att man måste avvecka verksamheten för att gå ut ersättning. Det är lite paradoxalt eftersom just en aktiv verksamhet kan bidra till att man kommer ur ersättningsberoendet.

 2. Jag känner igen det du skriver, och ibland känner man nästan att man måste be om ursäkt för att man sitter där. Min sambo Elin är dock väldigt förstående men nu när vi har Elliot så är det lite känsligare men hon ställer upp i alla fall som tur är. Belöningen kommer även för dem.

  Tack för din kommentar.

 3. Många gånger när folk startar ett företag är det inte för att förverkliga sina entreprenöriella drömmar. Dem köper sig fria för att slippa ”krångel” med chefer m.m. Dem köper sig ett jobb som dem själva ansvarar över. Med denna inställning tycker dem oxå att det är deras rätt att köpa privata saker på företaget. Pengarna blir då även det viktigaste då den privata biten är prio nummer ett eftersom några entreprenöriella mål inte satts upp för verksamheten.

  När man driver ett ”företag” med dem här premisserna blir det ofta också riskfyllt. Många företag hade kunnat nå högre tillväxt och möta en ljusare framtid om ägaren hade satsat på sitt företag. Dem hade gått en ljus ekonomisk framtid tillmötes men istället kommer de allt som oftast att befinna sig i ekonomiskt trångmål.

  Jag arbetar till vardags på en revisionsbyrå där jag möter liknande ”företagare” allt för ofta. Det är väldigt synd.

 4. Hej Patrik!

  Min definition av en entreprenör är en person som genom sin handlingar vill förändra, både saker omkring sig och sig själv. En person som vågar ta risker, som ser möjligheter istället för hinder och använder sin kreativitet till att skapa och driva något framåt tills målet är något. I denna mening handlar det om företagande.

  Det är väldigt svårt att definiera ändå och på något sätt går det tillbaka till den person som valt att kalla sig entreprenör, men det finns ju grundläggande saker så som de jag nämnt, i alla fall i min mening.

  Hur låter din definition?

 5. ”Entreprenör är ett begrepp för en företagsam person, ofta i betydelsen företagsgrundare. I vidare bemärkelse används termen om en person som är drivande och arbetar hårt för att nå framgång.”

  Entreprenörskap kan definieras som ”förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter”

  Man kan ju inte hålla på att hitta på egna definitioner, det blir lätt fel då.

 6. Men Kristofer, beskrev inte min definition ganska mycket av det, vad en företagsam person just er. Allt kan kopplas ihop och som jag säger tror jag på att en entreprenör byggs utifrån individen med dessa grundstenar. så svårt att definiera exakt.

 7. Oftast hör man ju ordet Entreprenör ihop med ”egen företagare”.

  Min definition är väl lite liknande de som redan sagts, en person som ser en möjlighet till att skapa framgång för sig själv OCH andra, en person som ser sina styrkor och bygger på dessa styrkor än mer istället för att fokusera på vad för brister man har. Där det brister, där delegerar man ut till någon som har det som sina styrkor.

 8. uj .. råkade skicka iväg för snabbt så får fortsätta här under.

  Där man jobbar tillsammans för att bygga något större, något som till slut ”driver sig självt”. IKEA, ABB … de har börjat som ”källarföretag”, av personer, som sett sina styrkor och bättrat på dem, haft visioner, vågat delegera ut och ta hjälp ifrån andra för att NÅ SIN VISION!

  Dessa företag hade ju lätt kunnat stannat i sina källarplan OM inte ägarna haft stora visioner.

  Hoppas ni hänger med …

 9. Jag skriver under på samtliga punkter. I synnerhet punkten arbete – jag tror att de flesta entrepenörer (iaf de som drömmer stort) jobbar väldigt mycket och tar med sig jobbet även på fritiden – det är helt enkelt svårt att släppa något som man trots allt är passionerat intresserad av.

  Vad gäller risker så är det ju alltid en ekonomisk risk man tar. När jag startade mitt första företag (jag har startat två) så jämförde jag det med att plugga en eller två terminer. Jag antog att jag skulle lära mig minst lika mycket under mitt första år som företagare som under ett år på universitetet, och att jag därmed skulle vinna på mitt risktagande oavsett hur företaget gick.
  Det visade sig att jag hade rätt, under mitt första år som företagare lärde jag mig oändligt mycket och utvecklades som människa på ett helt annat sätt än vad ett vanligt 8-5-jobb skulle ha gett.
  Sen gick det dessutom riktigt bra för företaget och jag fick god avkastning för mina insatser.
  Jag tycker för övrigt att det är ett bra tillfälle att hoppa på entrepenörsskapet efter studierna – innan man har blivit bekväm med en hög lön och dragit på sig massor av fasta utgifter.

  Nu jobbar jag med 49lights och utvecklar webbsajten Shoppinggatan.se samt e-handelsverktyget Streamline. Det är mycket jobb, mycket skoj och en oerhört stor marknad i expansion ligger öppen.

 10. Bra inlägg!

  Det är bra att myterna finns, och det är även det största problemet. Bra därför att många av myterna får människor att hålla drömmen vid liv; synd därför att många inte vågar.
  Själv anser jag att mod och vilja är den i särklass viktigaste ingrediensen – tätt följt av en rimligt god idé och kunskap (såklart). Däremot har jag sett entreprenörer av det mer galna slaget lyckas med dåliga idéer och egentligen bristfälliga kunskaper (dock inget att sträva efter; trots sannolik legendstatus).

  Bra blogg – bra inlägg!

  //Mr

 11. När jag startade företag så var det snarare för jag jobbade så mycket redan än att jag trodde på din myt att det skulle bli mindre arbete. Jag gillar att jobba mycket. Få förverkliga idéer som jag tror på.
  En stor myt är myten om frihet.
  Som egen företagare är du fri att bestämma över din egen tid. Eller hur?
  Det är kommentarer jag ofta får. Åh, vad skönt att kunna styra över sin egen tid.
  Verkligheten. Dagarna är fullbokade av möten och måsten. Fast det är klart det är ju lite självförvållat. Jag har ju möjligen bokat det själv. Men utan att göra något kommer inga perngar in och inga idéer förverligas på sofflocket.
  Familjen och vännerna försummas.
  En annan irriterande myt är åh vad bra med mycket svarta pengar.
  Jag har aldrig tjänat en svart krona och kommer inte heller att göra det men det är en vanlig kommentar. Som om man startar eget för att tjäna svart pengar och göra privata inköp.
  Däremot tycker jag det är väldigt riskfyllt att driva företag. Kanske beroende på vad man gör? Jag har iallafall risker som nu börjar kännas jobbiga. Som aktiebolagsägare är jag fortfarande personligt ansvarig för skattepengar. Jag står i personlig borgen till mina lån. Jag är beroende av att banken tror på mig. Och jag är beroende av mig själv att lyckas. Misslyckas jag rasar livet. Det är en stor risk.
  Intressant blogg jag hänger kvar här ett tag

 12. Tack för din kommentar!

  Det jag definierar som frihet med eget företagande är att du har möjligheten att styra den tid du lägger på ditt företag. Även fast det finns måsten så väljer du i stort var, när, hur och varför du ska göra det.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Helgläsning | Sennbrink Konsult
 2. Helgläsning | Björn Sennbrink

Kommentarerna är stängda.