5 myter om eget företagande och entreprenörer

Då var det dags att döda lite myter om eget företagande och entreprenörer så att du som funderar på att starta och driva eget får ett par saker svart på vitt av någon som är det själv. Utan att vara för negativ så måste jag nämna att allt handlar ju inte om guld och gröna skogar.

Om du själv är egenföretagare så får du gärna kommentera det jag har skrivit och komma med svar på annat som inte är som det sägs. Så att det jag skriver backas upp av fler.

Många tar steget till att driva eget företag med falska förhoppningar och har tron att starta eget och arbeta för sig själv är något väldigt enkelt och okomplicerat. Läs punkterna nedan, och fundera på hur du ska tackla verkligheten i ditt nya företag.

Myten
Jag behöver inte arbeta lika mycket, så jag kan dra ned på antalet arbetstimmar.

Verkligheten
Som egenföretagare är risken stor att du kommer att få arbeta fler timmar än som anställd, och helt klart arbete mycket hårdare. Självklart finns det fördelar med detta så som att du bestämmer själv när och var du ska arbeta, och vad du ska göra utan en chefs inblandning. Det positiva är att dessa extra timmar du arbetar troligen inte kommer att slita lika mycket på dig som på ett vanligt jobb, då du gör något du tycker om och är mer entusiastisk över.

Myten
Jag arbetar bara för mig själv och behöver aldrig mer rapportera mitt arbete till någon.

Verkligheten
Tanken att slippa en chef som styr ditt arbete kan vara väldigt befriande, men bara för att det nu är du som styr och ställer så betyder inte det att du inte har krav på dig. Kunder, leverantörer och samarbetspartners förväntar sig rapporter och resultat, vilket det är du som ska leverera. Pressen och ansvaret ökar men också friheten att styra hur du vill leverera.

Myten
Entreprenörer motiveras av pengar.

Verkligheten
En person som endast motiveras av pengar är troligen ingen entreprenör eller egenföretagare. Självklart är detta en del av motivationen, att kunna styra över sin egna ekonomiska situation men det handlar om så mycket mer, så som till exempel personlig utveckling. Känslan av utmaningen, motivationen från en ny idé och riskerna inblandade har troligen övertaget hos de flesta entreprenörssjälarna.

Alla som någon gång har startat ett företag, vet att det i uppstartsskedet inte finns några garantier, och att det kan ta flera år innan företaget går bra. Så att ge sig in i världen som företagare är ingen kortsiktig sak, och om man då bara motiveras av pengar så finns det annat som är bättre för dig.

Myten
Som egenföretagare så kan jag köpa in och skriva av personliga saker på företaget.

Verkligheten
Visst kan du det, men du borde inte göra det. Det är relativt lätt att vid en granskning skilja på vad du köpt in för privat bruk och vad som är företagsrelaterat. Självklart finns det saker som du som driver en enskild firma kan använda både i företaget och privat, men det gäller självklart att veta vart gränsen går.

Myten
Att driva företag är väldigt riskfyllt.

Verkligheten
Visst finns det risker med att driva eget, som med allt annat. Men i detta fall har du möjlighet att kalkylera riskerna. Som entreprenör gäller att det innan man ger sig in på något noga kalkylera riskerna och gå i den riktning som passar bäst för ju dig i den situation du är i. Du kan här påverka oddsen för att lyckas. t.ex. genom att diversifiera dina satsningar så att du inte faller platt om en satsning misslyckas.

———————————————————————
Jag skulle kunna fortsätta med dessa myter och deras förklaringar i evigheter för det finns mängder av dem. Jag hoppas fock på att vi via kommentarerna här på bloggen kan diskutera detta vidare. Kommentera alltså gärna.

About Andreas 5188 Articles
Ansvarig på bard.nu och är den som skriver och publicerar alla artiklar.